Ismét aktualizálták a COVID-19-cel kapcsolatos esetdefiníciókat

Új fogalmakat is bevezettek

Ismét aktualizálta az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) a COVID-19-cel kapcsolatos esetdefiníciókat, bevezetve “az egészségügyi ellátással összefüggésbe hozható COVID-19-megbetegedés”, valamint a “közösségi megbetegedés” fogalmát, ugyanakkor pontosítva, hogy mi minősül “COVID-19-cel diagnosztizált személy elhalálozásának”.

A kórházba utalás időpontja és a koronavírusra jellemző tünetek megjelenése vagy a pozitív teszt között eltelt idő függvényében a következő eseteket különítik el:

Közösségi megbetegedés:

a koronavírus-fertőzés tünetei már a kórházba utaláskor vagy ettől számítva egy-két napon belül jelentkeznek;
 a tünetek a kórházba utalást követő 3-7. napon jelentkeznek, és erős a közösségi fertőződés gyanúja

Bizonytalan eredetű megbetegedés:

 a tünetek a kórházba utalást követő 3-7. napon jelentkeznek, és nem áll rendelkezésre elegendő információ ahhoz, hogy valamely más kategóriába sorolják az esetet

Valószínűsíthetően az egészségügyi ellátással kapcsolatba hozható megbetegedés:

 a tünetek a kórházba utalástól számított 8-14. napon jelentkeznek
 a tünetek a kórházba utalástól számított 3-7. napon jelentkeznek és erős az egészségügyi ellátással kapcsolatba hozható megfertőződés gyanúja

Az egészségügyi ellátással kapcsolatba hozható megbetegedés:

 a tünetek a kórházba utalástól számított legalább 14. napon jelentkeznek.

Azok a megbetegedések, amelyeknél a tünetek a kórház elhagyását követő 14 napon belül jelentkeznek, közösségi vagy bizonytalan eredetűeknek is egyaránt minősülhetnek, ennek eldöntéséhez a körülmények alapos kivizsgálására van szükség – derül ki az INSP tájékoztatásából.

A közegészségügyi intézet ugyanakkor leszögezi, COVID-19-cel igazolt beteg elhalálozásának minősül minden olyan haláleset, amely igazoltan koronavírussal fertőzött személynél következik be, leszámítva azokat az eseteket, amikor az elhalálozásnak más egyértelmű oka volt, amely nem hozható összefüggésbe a COVID-19-cel (például sérülés, akut vérzés stb.).

Az igazoltan COVID-19-fertőzöttek elhalálozása nem írható más, korábbról fennálló betegségek (például rákos vagy hematológiai megbetegedések stb.) számlájára, és ilyen esetekben is a COVID-19-et kell feltüntetni a halál okaként, függetlenül attól, hogy más társbetegségek is fennálltak, amelyek esetleg súlyosbították a COVID-19 lefolyását.

A halotti bizonyítványban a COVID-19-et kell megjelölni a halál okaként minden olyan elhunyt személy esetében, akinek halálát a koronavírus okozta vagy okozhatta, esetleg hozzájárult ahhoz – szögezi le az INSP.

A tesztelési prioritásokat illetően a következő ajánlásokat fogalmazta meg az INSP:

 olyan személyek – beleértve az egészségügyi alkalmazottakat is -, akiknél jelentkeznek a tünetek;
 az igazoltan fertőzöttek szoros kontaktjai, akiknél tünetek jelentkeznek;
 szervátültetés előtt álló személyek (tünetmentesek), szervdonorok, a megfigyelési periódusban levő szervátültetettek – két teszt 24 óra alatt;
 betegség vagy a gyógyszeres kezelés miatt immundeprimált személyek – két teszt 24 óra alatt;
 kemoterápiás vagy sugárkezelés alatt álló, tünetmentes daganatos betegek – havi két teszt;
 műtéti beavatkozás előtt álló, tünetmentes daganatos betegek;
 hemodialízis alatt álló személyek, akiknél jelentkeznek a tünetek;
 hemodialízis alatt álló, tünetmentes személyek, akik igazolt fertőzöttek kontaktjai – két teszt 6-7 nap különbséggel;
 intézményesített gondozásban élő személyek, akiknél jelentkeznek a tünetek;
 intézményesített vagy otthoni karanténban levő, vagy igazoltan fertőzött személy közeli kontaktjának minősülő, tünetmentes várandós nők
 az öregotthonokban szolgálatot teljesítő ápolók – havonta két teszt;
 igazoltan fertőzött személyek szoros kontaktjának minősülő, tünetmentes egészségügyi alkalmazottak – tesztelés a fertőzöttel való utolsó érintkezéstől számított 6-7. napon.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: