Ismét Ludovic Orbant kérte fel kormányalakításra az államfő

Klaus Iohannis előrehozott választásokat akar

Ismét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant bízza meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő.

‘A választókhoz való visszatérés a megfelelő megoldás, amely a demokráciaigényt is kielégíti. Egyszerűen fogalmazva: a választókhoz való visszatérés előre hozott választásokat jelent. A magam részéről az előrehozott választások híve vagyok, és ezt elmondtam a pártok képviselőinek is (…). Természetesen megértem, hogy a legtöbb pártnak belső megbeszélésekre van szüksége, hogy e tekintetben döntést hozzon. Remélem, hogy ez hamarosan megtörténik. De azt gondolom, hogy addig megtehetjük a következő lépést. A következő nagyon konkrét lépés az én részemről egy új kormány létrehozásáért felelős személy kinevezése. Miután egyeztettem valamennyi parlamenti párttal, Ludovic Orbant bízom meg egy új kormány alakításával” – jelentette be az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Az elnök röviden ismertette a jelenlegi politikai helyzetről alkotott véleményét is.

‘Van egyfelől egy liberális kormány, amely reformokat akar, amely sok programot akart megreformálni, amely a románok érdekében javaslatot tett a választási jogszabályok, a gazdasági és társadalmi folyamatok javítására. Ki szerette volna javítani azokat a hibákat is, amelyeket a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányai követtek el (…) Másfelől itt van a PSD, amelynek még mindig nagyon sok törvényhozója van, és amely ellenzi ezeket a változásokat. Tehát egyik felől van egy olyan kormány, amely mozgatni akarja a dolgokat, másfelől ott a PSD, amely meg akarja állítani a dolgokat”- mondta Iohannis.

Az államfő példaként hozta fel, hogy az Orban-kabinet megkísérelt javítani a választási törvényen a kétfordulós polgármester-választás bevezetésével.

“A PSD ezt nem akarta, benyújtott egy bizalmatlansági indítványt, amit tegnap elfogadott a parlament, ezért ma konzultációkat folytattunk” – mondta Iohannis.

Klaus Iohannis államfő kormányalakítási tárgyalásokra hívta csütörtökre a Cotroceni-palotába a parlamenti pártok képviselőit, miután szerdán a törvényhozás a bizalmatlansági indítvány elfogadásával megbuktatta az Orban-kabinetet.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: