Június 5-e után fokozatos felmelegedés várható

Továbbra is megmarad a légköri instabilitás

Június 5-e után fokozatos felmelegedés várható, de továbbra is megmarad a légköri instabilitás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) június 1-je és 15-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben június 4-éig hideg lesz, a nappali hőmérsékleti értékek nem haladják meg a 14-18 Celsius-fokot, éjszaka 4-8 Celsius-fokig süllyed a hőmérő higanyszála. Ezt követően erőteljes felmelegedés várható, a nappali hőmérsékleti értékek három nap alatt elérik a 28 Celsius-fokot, és éjjel sem lesz 12 foknál hidegebb. A 8-a és 14-e közötti időszakban nem lesznek jelentős hőingadozások, a legmagasabb hőmérsékleti értékek átlagosan 24-26 fok között lesznek, éjjel 10-12 fokot mérhetünk majd, a légköri instabilitás viszont az egész periódus alatt jellemzően magas lesz.

A Bánságban és a Körösök vidékén az első napokban viszonylag hideg lesz, napközben legtöbb 16-20 Celsius-fokra emelkedik a hőmérséklet, éjszaka 6-10 fokot mérhetünk. Június 3-a után rendkívül meleg idő lesz, a maximális nappali hőmérsékletek megközelítik majd a 30 Celsius-fokot, majd a periódus végéig 26-28 fok várható, és éjjel sem lesz 14-16 Celsius-foknál hidegebb. A légköri instabilitás az egész periódusra jellemző lesz, a legtöbb csapadékra június 5-e és 9-e között számíthatunk.

Máramarosban a kezdeti hideg napokat követően a hét végére az ilyenkor szokásosra melegedik az idő. Napközben előbb 14-18, hét végén 22-26 Celsius fok lesz, majd a periódus végégig 25 fok körül stabilizálódik a legmagasabb hőmérséklet. Az éjszakai hőmérsékleti értékek követik a nappalikat: előbb 4-ről 12-14 Celsius-fokra emelkednek. Eső, zápor bármikor kialakulhat, nagyobb mennyiségű csapadék június 5-e és 9-e között valószínű.

A hegyekben eleinte hideg lesz, így június 1-je és 4-e között a maximumok átlaga 6 és 8 Celsius-fok között lesz, a minimum hőmérsékletek egy-két fokkal fagypont alá süllyedhetnek. Ezt követően fokozatos felmelegedés következik, a legmelegebb órákban 12-18 fok lesz, az éjszakai értékek pedig 6 és 10 Celsius-fok közé emelkednek. A légköri instabilitás hangsúlyos lesz az előrejelzés teljes időtartama alatt.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: