K. Iohannis: Az ehhez hasonló törvénykezdeményezéseknek nincs, amit keresniük a román parlamentben

Az ilyen jogalkotási javaslatok elsősorban a magyar közösségre nézve károsak

Klaus Iohannis tudomásul vette, hogy a szenátus elutasította Székelyföld autonómiastatútumát, és megjegyezte: az ehhez hasonló törvénykezdeményezéseknek nincs, amit keresniük a román parlamentben – írja az Államelnöki Hivatal szerda esti közleményében.

‘Románia elnöke rámutat arra, hogy az ilyen jogalkotási javaslatok elsősorban a magyar közösségre nézve károsak, és olyan mesterséges feszültségeket teremtenek a társadalomban, amelyek fokozódhatnak. Az ilyen törvénykezdeményezések, amelyek sértik az alkotmányos rendet, soha többé nem kellene hogy a román parlament napirendjére kerüljenek!” – fogalmaz a dokumentum.

A közlemény szerint Klaus Iohannis elnök “határozott beavatkozásának hiányában”, aki “felhívta a figyelmet a román demokrácia stabilitását veszélyeztető jogszabály súlyára, a szenátus ma nem utasította volna nagy többséggel el ezt a rendkívül veszélyes és alkotmányellenes tervezetet, amit a Szociáldemokrata Párt (PSD) felelőtlen cinkosságával hallgatólagosan elfogadott az alsóház”.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: