Kápolna-búcsús ünnep Gyergyószárhegyen

Augusztus 5-én, vasárnap

Szent Antal kápolna: A Szármány hegycsúcs egyik ékessége, szerepel a műemlékek hivatalos jegyzékében. A XV. században épült gótikus stílusban, 870 m tengerszint fölötti magasságban. A történelmi pusztítások következtében az 1700-as években újjáépíttette a Nagybaconi Baló család. Kisebb javításokat folyamatosan végeztettek rajta a hely egyházi vezetők. Néhány éve újra lett födve a Vormair család jeles adományából, illetve több lelkes szárhegyi támogató jóvoltából. Valójában Urunk színeváltozására van szentelve, de közel esvén a Porciunkula ünnephez, amely a ferencesek búcsús ünnepe, augusztus első vasárnapján tartják az amúgy “Szent Antal kápolna” néven ismeretes szent hely ünnepét.

Immáron harmadik éve, a tanácstestület jónéhány tagjának kezdeményezésével és adakozásával, valamint több lelkes támogatónk jóvoltából, a szentmise meghallgatása után, népünnepélyre kerül sor, melynek legfontosabb célja a keresztényi közösségformálás, az agapé és találkozás örömének megélése, a régi hagyományok felelevenítése.

Program:

10:30 – szentmise (főcelebráns és szónok Nagy László lelkész, az egyházközségünk új vezetője)

12:00 – ebéd (melyre mindenki hivatalos, italok vásárolhatók!)

13:00 – kulturális műsor (rövid zenés előadást tart Jantyik Hanna és Gáll Dávid, debreceni művészek (fuvola, gitár, ének)
Kísérőprogramként zenés előadást tart Nagy Zoltán és Kolcsár Endre.

15:00 – csűrközés (bejelentkezett csapatok részvételével – jelentkezni lehet a 0745-359800-as telefonszámon.

Külön felhívjuk a figyelmet, hogy rossz idő esetén a műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Ugyanitt megjegyezzük, hogy a népünnepély támogatásokból és magánjellegű adományokból van finanszírozva!

 

Gyergyószárhegyi Polgármesteri Hivatal

Kérem ossza meg ismerőseivel: