Kárpát-medencei online honismereti vetélkedő 5 határon át

Az általános iskolák 6. 7. és 8. osztályos tanulói számára

Szeretsz játszani? Szereted a kihívásokat, az izgalmas, kreatív, nem hétköznapi feladatokat? Szereted a meglepetés erejét? Szeretnéd megismerni, milyen legendák keringenek a magyar népről, a magyar területekről a Kárpát-medencében? Szeretsz fotózni, videót készíteni, beszélgetni, kipróbálnád magad egy új rádiós műfajban? Ismerkednél az online térben? Ha a felsorolt kérdések közül valamelyikre is igennel válaszoltál, akkor neked való az 5 határon át vetélkedő!

A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjai, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület 5 határon át online, interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedőt hirdet a külhoni értékek megismertetéséért és megőrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért.

Mikor? 

A Négy határon át vetélkedő folytatásaként létrejövő 5 határon át vetélkedő a 2020/2021-es tanévben kerül megrendezésre 2020. október 5-étől 2021 februárjáig.

Hol? 

A karpatmedencei-vetelkedo.org honlapon keresztül, az online térben.

Miért?  

Azzal a céllal, hogy közelebb hozza a Kárpát-medencei határon túli és anyaországi értékeket, mítoszokat, mondákat és legendákat a határon túli régiókban és az anyaországban élő nemzedékek számára.

Hatása…

A résztvevőknek e program által megerősödik a nemzeti öntudatuk, új kapcsolatokra tesznek szert, folyamatos közreműködésre vannak késztetve, értékeket őriznek és teremtenek, illetve megismerik és elfogadják a másokét.

Célcsoport…

Külhoni és anyaországi magyar általános iskolák 6., 7. és 8. osztályos tanulói. Idén egyéni versenyt hirdetünk, a tanulóknak lehet felkészítőjük, de nem feltétel a versenyben való részvételhez.

Tematikája…

Mondák, valamint mítoszok és legendák a Kárpát-medencéből.

Szerkezete…

Az 5 határon át – Vajdaság, Felvidék, Kárpátalja, Muravidék, Erdély, Magyarország – vetélkedő 6 országban zajlik azonos szerkezetben és rendszerben.

A vetélkedő rendszere, feladattípusai…

  • Regisztráció – október 5–26.

A regisztrációkor az alapadatok mellett egy feladatot is meg kell oldaniuk a jelentkezőknek! Regisztrálni és a hozzá tartozó feladatot elvégezni a karpatmedencei-vetelkedo.org honlapon lehet a fenn megadott időintervallumban.

  • 1. forduló: október 27. – november 13.

Készíts podcastot a megadott szempontok alapján! – hanganyag beküldése

  • 2. forduló: november 14. – december 8.

Mennyire ismered a mondákat és a legendákat? – kvízjátékok (6 kérdéssor) és 2 feladat

  • 3. forduló: december 9. – január 15.

Helyi legendák nyomában – helyi legendák felkutatása, térképkészítés, a nyomozás részleteinek leírása

  • 4. forduló: január 16. – február 8.

Improvizálj! – improvizációs gyakorlat izgalmas témákra  – videó beküldése

  • 5. forduló: február 9. – február 25.

Együtt mondjuk! Készíts videót egy megadott mondarészlettel a településeden vagy szűk környezetedben lévő versenytársaiddal a különdíjért!

Az egyes fordulók részletes követelményrendszeréről a diákok a fordulók megnyitásánál értesülnek! 

A feladatok többsége az összeállított kötelező irodalmon alapul, mely a regisztráció után érhető el a diákok számára. A kötelező irodalom 1-1 szövegválogatás a 6 országból, összesen kevesebb mint 120 oldal. Nem csak a saját régió szövegválogatását kell ismernie a diáknak, hanem az összes régióét. 

Ezen felül pedig kreativitás és kutatás szükséges a feladatok megoldásához.

Értékelés, elbírálás…

A vetélkedő első négy fordulója regionális elbírálásban részesül, azaz mindenki csak a saját régióján belüli versenyzőkkel versenyzik (vajdasági vajdaságival, felvidéki felvidékivel muravidéki muravidékivel stb.).

A vetélkedő 5. fordulójában minden régióból az 5 legügyesebb diák méri össze tudását. Tehát itt már együtt versenyzik az összes régió.

A vetélkedőre beküldött anyagokat szakmai zsűri értékeli meghatározott pontrendszer alapján. A feladatok pontértékét a honlapon a diákok számára is elérhetővé tesszük.

Minden forduló után tájékoztatjuk a versenyzőket a részeredményekről.

Díjak…

A járványhelyzetre való tekintettel eszköznyeremények, laptop és egyéb értékes számítástechnikai eszközök várják majd a legjobban teljesítő diákokat.


A program a Nemzeti összetartozás éve programon belül a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával valósul meg.


Kérem ossza meg ismerőseivel: