Katonai rendelet fog intézkedni a kistermelői piacok újranyitásáról

A szaktárca felszólította a helyi hatóságokat, hogy nyissák újra a piacokat

Katonai rendeletbe foglalja a kormány a mezőgazdasági termékeket értékesítő piacok megnyitásának kötelezettségét – közölte Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.

Oros elmondta, a piacok egy része bezárt, de a szaktárca felszólította a helyi hatóságokat, hogy nyissák újra azokat. A piac ugyanis az egyetlen hely, ahol a helyi kistermelők el tudják adni szezonális termékeiket, és bizonyos szabályok betartásával ezt ‘civilizált’ módon lehet lebonyolítani.

‘Ha a 10 négyzetméteres sarki boltok nyitva maradtak, nem látom értelmét, miért ne lehetnének nyitva a piacok is. (…) Katonai rendeletbe fogjuk foglalni a piacok újbóli megnyitásának kötelezettségét, természetesen a vírus terjedését megakadályozó intézkedések biztosítása mellett’ – mondta Oros a Realitatea Plus csatornának adott interjúban.

A miniszter arról is beszámolt, hogy míg a szükségállapot első hetében a lakosság pánikvásárlása következtében kiürültek az élelmiszerüzletek polcai, addig most lassult a fogyasztás, és a termelők arról számolnak be, hogy nem tudnak túladni a felgyűlő tejtermék-, hús-, hal- és zöldségkészleteken. Egyrészt az emberek túljutottak a válsághelyzet okozta első emocionális reakción, másrészt a kijárási tilalom miatt sokkal kevesebbet vásárolnak – magyarázta az illetékes tárcavezető.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: