Kedden elkezdődött a nyolcadik osztályt végzettek képességfelmérője

154.956 tanuló iratkozott fel a vizsgákra

vizsgaA román nyelv és irodalom vizsgával elkezdődik kedden a nyolcadik osztályt végzett tanulók képességfelmérője.

A szaktárca által megszabott ütemterv szerint június 20-án, csütörtökön matematikából vizsgáznak a diákok, 21-én, pénteken pedig a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók anyanyelvi irodalom- és nyelvtantudását mérik fel.

Az oktatási minisztérium összesített adatai szerint országszerte 154.956 nyolcadik osztályt végzett tanuló iratkozott fel az országos képességfelmérő vizsgára.

Az eredményeket június 25-én, kedden délig teszi közzé a vizsgaközpontoknál, és aznap 14 és 20 óra között fogadják az óvásokat. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket június 29-én, szombaton ismertetik.

A vizsga minden nap reggel kilenckor kezdődik, a tanulóknak legkésőbb 8 óra 30 percig el kell foglalniuk helyüket a teremben.

A szaktárca tájékoztatása szerint a vizsgára jelentkező diákoknál kell hogy legyen személyazonossági irat, kékkel író toll vagy golyóstoll, valamint – a matematikavizsgán – ceruza és egyéb eszközök a rajzok elkészítéséhez. Iskolatáskát, hátizsákot, tankönyveket, szótárakat, jegyzeteket tilos bevinni a terembe, mint ahogy telefont, táblagépet vagy USB-tárolót is.

A tanügy-minisztérium indított egy ingyenes telefonvonalat – 0800801100 -, amelyen jelenteni lehet bármilyen, a vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám június 18-a és 20-a között lesz hívható 8-tól 16 óráig, valamint június 21-én, pénteken 8 és 14 óra között.

A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételijegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5-8. osztály tanulmányi átlaga adja.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: