Kérdésessé válhat a tanévkezdés, ha a tanárok fizetését nem emelik szeptember elsejétől

Orban: A büdzsé helyzete nem teszi lehetővé a pedagógusok előre hozott fizetésemelését

Amennyiben a kormány nem növeli szeptember elsejétől a pedagógusok fizetését, az iskolakezdés kérdésessé válhat – áll a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) pénteken kiadott közleményében.

A FSLI szerint a hatóságok azon bejelentése, hogy nem emelik a tanári fizetéseket a törvénybe foglaltak szerint, meglepő, figyelembe véve, hogy a kormány tagjai azt nyilatkozták, hogy a 2020-as állami büdzsében elkülönítették az ehhez szükséges összeget.

A tanévkezdés előtt két héttel a kormány a költségvetés-kiigazításról szóló sürgősségi rendeletben azt javasolja, hogy a tanárok ne kapják meg a szeptember elsejétől esedékes 14%-os fizetésemelést, amely megközelítőleg plusz 300 lejt biztosítana nekik, amely még mindig nem méltányos jövedelem a pedagógusok munkájához viszonyítva, mutat rá a közlemény.

A FSLI felháborodását fejezi ki a beütemezett fizetésemelés tervezett elhalasztása miatt, annál is inkább, mivel eddig nem esett szó arról, hogy nem lehet megvalósítani, sőt, illetékes személyek bejelentették, hogy a büdzsében létezik erre elkülönítve pénz.

A szakszervezetek szerint ez a tisztelet hiányát jelzi a pedagógusok munkájával szemben, akik a koronavírusjárvány előidézte helyzetben nagy erőfeszítéseket tettek, hogy biztosítsák a gyerekeknek az oktatáshoz való jogot, és az új tanévben szintén nagy megpróbáltatások elé néznek a megváltozott körülmények miatt, és a fertőzés kockázatának is ki lesznek téve.

A tanügyi alkalmazottak elégedetlenségét az is tetézi, hogy más kategóriákhoz tartozó alkalmazottak fizetését emelte a kormány.

“Felkérjük a kormányt, tegyen le erről a tervről, mivel a kollégáktól kapott jelzések arra mutatnak, hogy kérdésessé válhat a tanévkezdés, ha a beütemezett fizetésemelést nem kapják meg’ – állítják a szakszervezetek képviselői.

Simion Hăncescu, a FSLI elnöke nyomatékosította, a kormány elfelejti, hogy amikor a megváltozott körülmények között szükség volt a pedagógusok erőfeszítéseire, azok mindent megtettek, hogy a tanulókat ne érintse hátrányosan a helyzet, lezárták az iskolai évet, megszervezték az országos vizsgákat.

‘Az Orban-kabinetnek meg kell találnia a megoldást, hogy 2020. szeptember elsejétől emelje a tanügyi fizetéseket!’ – nyomatékosította Hăncescu.


Az állami költségvetési helyzet nem teszi lehetővé a pedagógusok előre hozott fizetésemelését, jelentette ki pénteken Ludovic Orban kormányfő.

‘A költségvetési helyzet miatt nem tudjuk szeptember elsejétől megvalósítani az előre hozott fizetésemelést. Meggyőződésem, hogy nagyon sok pedagógus meg fogja érteni ezt, mivel ilyen nehéz időszakokban mindannyian példát kell hogy mutassunk és szolidárisan kell viselkednünk. Amikor a gazdasági és a költségvetési helyzet engedi, kiutaljuk a tanároknak, tanítóknak a fizetésemeléshez szükséges alapokat, hogy a tevékenységükhöz méltó jövedelmük legyen’ – fejtette ki Orban a kormányülés elején.

A kormányfő azt állította ugyanakkor, hogy mindig tisztelte a pedagógusokat, és ‘egyesek, akik nagyon figyelik’ a nyilatkozatait, ‘megpróbálták kifordítani’ egyik kijelentését, hogy az a tanárokat érintő sértésként hangozzék.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: