Kettős medvetámadás Tusnádfürdőn

Két férfi került kórházba

Augusztus 5-én, vasárnap kora reggel a 28 éves tusnádfürdői M.B. a vonatállomás felé tartott, amikor rátámadt a 2 bocsos anyamedve. A közelben lakó 27 éves M.J. sietett segítségére, viszont őt sem kímélte a megvadult anyamedve, olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy sebészeti műtétre szorul. Jelenleg mindketten a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban vannak. Hamarosan videón mesélik el ők mi is történt pontosan… – számol be az újabb tusnádfürdői medvetámadásról közösségi oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

– Tehetetlenségét és nemtörődömségét mutatja a Kormány, hisz az egyedüli illetékes szerve amely hozhat intervenciós, azonnali beavatkozási döntéseket az Eu-s elővilág irányelve 14 és 16-os cikkelye, Románia alkotmánya és az érvényes törvények alapján az a Környezetvédelmi Minisztérium, de ott a struccpolitika még mindig erősebb, mint a Hargita megyei, a székelyföldi emberek életének a védelme. Kötelessége lenne itthoni forrásokat biztosítson, ha még nincs EU-tól lehívva, de nem tesz semmit, dobja vissza a bajt, hogy mi itt helyben oldjuk meg, de törvényes eszközök nélkül ez bűncselekmény kategória lenne. Ezért szenvednek emberek, egy város közössége él rettegésben, és akik kellene döntsenek Bukarestben, gondolom köszönik szépen és nyaralnak. Ez a férfi, akit most operálnak és a másik, akit a fertőzőn kezelnek, mit vétett? Haragszik rájuk a miniszter asszony? – nyilatkozta az eset kapcsán Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

 Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata


Újabb medvetámadás Tusnádfürdőn

Két személy került vasárnap reggel a csíkszerdai kórházba, miután megtámadta őket a medve Tusnádfürdőn.

Albert Tibor polgármester szerint a medve az utcán, az üzemanyagtöltő állomás környékén támadt a két férfira.

‘Nem együtt mentek az utcán, egyikük az állomásra tartott. Az anyamedve külön-külön támadt rájuk’ – mondta el a polgármester.

A két 27 éves férfit a csíkszeredai sürgősségi kórházba szállították.

Adrian Dobrică sebészorvos szerint egyik áldozat operációra szorul, mert mély sebei vannak, a medve gyakorlatilag kiharapott egy darabot a bal mellkasából. A másik áldozatnak a vállán és a fülén vannak sérülései, őt a fertőző részlegre utalták.

Dan Iamandi Hargita megyei csendőr-főkapitány arról számolt be, hogy vasárnap reggel a 112-es egységes segélyhívószámon jelezték, hogy két medvebocs az állomás melletti szeméttárolóba szorult, de amire a csendőrök kiértek, egy helyi lakos már kiengedte a bocsokat, azok anyjukkal együtt visszatértek az erdőbe.

Iamandi szerint nem kizárt, hogy a bocsok miatt ideges anyamedve támadott a két férfira.

Borboly Csaba ismét sürgős közbeavatkozást sürgetett. A Hargita megyei tanács elnöke szerint az emberek életéért a minisztériumot terheli a felelősség.

‘A környezetvédelmi minisztérium felelős az emberek életéért, mert ez az egyetlen intézmény, amely intézkedéseket hozhat. A bukaresti struccpolitika azt mutatja, hogy nem érdekli őket, hogy mi történik Hargita megyében. Azt mondják, oldjuk meg helyi szinten a problémát, de nekünk semmilyen törvényes lehetőségünk nincs közbelépni. Hiába küldözgetnek leveleket, hogy fogjuk be és vigyük a medvéket ahová akarjuk, mert ez az ők feladatuk. Ha nincs rá pénzük, kérjenek az uniótól, de én nem hiszem, hogy a minisztériumnak nem lenne pénze olyan esetben, amikor emberek élete forog kockán’ – nyilatkozta Borboly Csaba az AGERPRES hírügynökségnek.

Ezen a héten egy medve behatolt egy ötven gyereknek otthont adó központba, leszakított egy ajtót és fagylaltot és zöldséget evett egy hűtőládából.

Ugyancsak júliusban két másik személyt is megtámadott a medve. Az lakosok petíciót intéztek a környezetvédelmi minisztériumhoz, amelyben azt írták: veszélyeztetve érzik magukat a város utcáin, ahová legalább 20 medve jár be rendszeresen.

Agerpres


A medvetámadás körülményeiről mesél a két tusnádfürdői áldozat:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/vb.215328865181171/1705741119473264/?type=2&theater

Kérem ossza meg ismerőseivel: