SzakÁ(rus) Cs(illa)

Pizza gyergyói módra

    Ahhoz, hogy az ember pizzakészítéshez fogjon, rendelkeznie kell nem túl éhes gyermekkel (amúgy is, egy négyfogásos ebéd után képes még bármennyi pizzát elfogyasztani.  
    Ez lehet bármi: szalámi, sonka, szalonna, gomba, darált hús, hal (akár konzerv is), végül pedig sajt és paradicsom, mindenképp. A fűszereket is kombinálhatjuk: bors, oregánó (amit a magyarok szurokfűként tisztelnek, és szeretnek, ráadásul nálunkfelé gyűjthető is nyár végén, a domboldalon ), bazsalikom, fokhagyma, citrom, rozmaring… Tésztája lisztből, tojásból, sóból, kevés olajból készül, élesztővel kelesztve, és annyi langyos vízzel dagasztva, amennyit felvesz a liszt, hogy a végeredmény egy ruganyos, nem ragadós cipócska legyen. Most apróra vágott hagyma is került bele, de ezt egyébként helyettesítheti akár napraforgómag is. Vagy bármi, ide találó! 
    Amíg kel a tészta, elkészíthetünk egy paradicsomszószt, jó sok hagymával, aztán azt rakunk bele, amit e napon épp megfelelőnek találunk: darált húst, gombát, fokhagymát. Akár kukoricát is, ugyanis a kukorica és a darált hús annyira passzol egymáshoz, mint amennyire mondjuk egy cipőnek, meg a táskának kellene, ha pont egyidejűleg viseljük őket (habár az én közlekedési szokásaim -bicikli – mellett ez nem igazán jön össze ). A tésztát belesimítgatjuk egy jó nagy tepsibe, ráterítjük a szószt, és mikor majdnem megsült, megszórjuk (bőkezűen) sajttal.

Forrás: hirmondo.ro

pizza1