Konyhai cikkek 227.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Pizza gyergyói módra

    Ahhoz, hogy az ember pizzakészítéshez fogjon, rendelkeznie kell nem túl éhes gyermekkel (amúgy is, egy négyfogásos ebéd után képes még bármennyi pizzát elfogyasztani.  
    Ez lehet bármi: szalámi, sonka, szalonna, gomba, darált hús, hal (akár konzerv is), végül pedig sajt és paradicsom, mindenképp. A fűszereket is kombinálhatjuk: bors, oregánó (amit a magyarok szurokfűként tisztelnek, és szeretnek, ráadásul nálunkfelé gyűjthető is nyár végén, a domboldalon ), bazsalikom, fokhagyma, citrom, rozmaring… Tésztája lisztből, tojásból, sóból, kevés olajból készül, élesztővel kelesztve, és annyi langyos vízzel dagasztva, amennyit felvesz a liszt, hogy a végeredmény egy ruganyos, nem ragadós cipócska legyen. Most apróra vágott hagyma is került bele, de ezt egyébként helyettesítheti akár napraforgómag is. Vagy bármi, ide találó! 
    Amíg kel a tészta, elkészíthetünk egy paradicsomszószt, jó sok hagymával, aztán azt rakunk bele, amit e napon épp megfelelőnek találunk: darált húst, gombát, fokhagymát. Akár kukoricát is, ugyanis a kukorica és a darált hús annyira passzol egymáshoz, mint amennyire mondjuk egy cipőnek, meg a táskának kellene, ha pont egyidejűleg viseljük őket (habár az én közlekedési szokásaim -bicikli – mellett ez nem igazán jön össze ). A tésztát belesimítgatjuk egy jó nagy tepsibe, ráterítjük a szószt, és mikor majdnem megsült, megszórjuk (bőkezűen) sajttal.

Forrás: hirmondo.ro

pizza1

Kérem ossza meg ismerőseivel: