Konyhai cikkek 245.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Sütögetős

    A mititei román testvéreink konyhájának termése, habár igen jót tesz neki, ha innen kiszabadul egy forró parázzsal alábélelt rácsra, és imitt nyeri el végső állagát.  Nevezik őt magyar nyelvterületeken miccsnek is, minálunk, családi használatban mikike néven ismeretes (melyet egy igen kedves barátuntól örökítettünk át ). Egy történet szerint az 1900-as évek elején alkotta meg a La idee nevezetű, bukaresti vendéglő konyhafőnőke, aki kolbászt tálalt volna a vendégeknek, csak épp mikor feltöltötte volna a meggyúrt, darált húst, rájött, hogy nincs mibe.  Mesélik úgy is, hogy ez egy Szerbiából érkezett eledel.
    Gyönyörű, napsütéses őszünk kedvez is a kerti tevékenységeknek, a betakarítások, eltevések mellett meg igen javalott ilyen könnyen és gyorsan elkészíthető ételek fogyasztása. Ha már úgyis tüzet rakunk, és megsütünk egy-két zsák vinettát, paprikát, teljesen kézenfekvőnek tűnik, hogy a maradék parázs jónéhány mikikét pirítson, mely a nagy munkában kifáradt testnek táplálékává válhat a legrövidebb idő alatt. 
    A már készre formált húsrúdacskákat meg is vásárolhatjuk, de akár elkészíthetjük házilag is, nem egy ördöngős dolog (talán csak a formázása ). Igencsak ajánlott marhahús használata, ugyan mellette azért állhat egy kis birkahús is. Fél kiló húst ízesíthetünk két gerezd fokhagymával, 1-1 tk sóval és szódaporral, 1-1 kk borssal és csomborral.

Forrás: hirmondo.ro

miccs

Kérem ossza meg ismerőseivel: