Konzorciumokat hozhatnak létre az önkormányzatok

A helyi tanácsok döntései alapján több szakterületen is együttműködhetnek

Elfogadta hétfőn döntő házként a szenátus a közigazgatási konzorciumok létrehozását lehetővé tevő tervezetet.

A közigazgatási törvénykönyvet módosító jogszabályjavaslat 101 támogató és 2 ellenző szavazatot kapott, 11 szenátor tartózkodott.

A tervezet szerint az önkormányzatok más önkormányzatokkal együttműködve úgynevezett közigazgatási konzorciumokat hozhatnak létre bizonyos szakértői feladatok ellátására.

Az RMDSZ korábbi közleménye szerint a jogi személyiséggel nem rendelkező együttműködés vagy konzorcium révén az önkormányzatok emberi erőforrásaikat bővíthetik azáltal, hogy a környező önkormányzatokban dolgozó személyzet segítéségét kérik, illetve alkalmazhatnak olyan bevált megoldásokat, amelyek segítségével más önkormányzat sikeresen megoldott egy közigazgatási problémát.

Az önkormányzatok a helyi tanács döntése alapján hozhatnak létre konzorciumokat, és olyan szakterületeken működhetnek együtt, mint a településrendezés, beruházások és építkezés, jogi és pénzügyi tanácsadás vagy közbeszerzési folyamatok bonyolítása, illetve a helyi adók és illetékek kezelése.

A tervezet korábbi, képviselőházi vitáján Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő rámutatott, hogy a konzorciumok létrehozása segítséget jelent az önkormányzatoknak. Emlékeztetett arra, hogy hasonló struktúrák az oktatás területén is működnek már.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: