Közel egy éve hiányzik a tetravalens oltás Hargita megyéből

Más vakcina készletek is fogytán vannak

Közel egy éve hiányzik a tetravalens oltás Hargita megyéből, más vakcina készletek is fogytán vannak. Az egészségügyi hatóságok szerint sok szülőt zavar a kialakult helyzet.

A tetravalens oltást nagyobb gyerekek kapják, akiket már beoltottak, de az antitestek megfelelő szinten tartásához szükséges az oltás. Annak ellenére, hogy ezek a gyerekek nincsenek veszélyben, az oltási folyamat betartásához szükség van a vakcinákra – mondta dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője, aki azt is hozzátette, nagyon sok szülő és családorvos is panaszkodott az oltások hiánya miatt.

A DSP Hargita megyei vezetője elmondta, ők csak feltérképezik a beoltandó gyerekeket és az oltóanyag-igényt továbbítják az egészségügyi minisztériumnak. A többi oltást illetően Hargita megye jobban áll más megyékhez képest, azonban a hexavalens és a B típusú hepatitisz készletek is fogytán vannak.

Dr. Tar szerint a kanyaró, a rózsahimlő és a mumpsz elleni oltások is kezdenek elfogyni, ezek pedig fontosak a környező megyékben terjedő kanyarós megbetegedések miatt.

A DSP vezetője szerint fontos, hogy a gyerekek minden oltást a megfelelő időben kapjanak meg, egyfajta folytonosságot biztosítva, a vakcinák hiánya pedig felrúgja ezt a rendet.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: