Közös állásfoglalás az autonómiaelképzelések összehangolása érdekében

„Megmaradásunk záloga az autonómia”

Hétfőn délben az Erdélyi Magyar Néppárt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt elnökei közös állásfoglalást írtak alá az autonómiaelképzelések összehangolása érdekében Kolozsváron.

Az eseményen Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnöke üdvözölte a három párt között létrejött együttműködést és közös párbeszédet, majd elmondta: jól indul a 2018-as év az erdélyi magyar pártok számára, hiszen – hosszas viták és többféle szövegváltozatot követően – végül egyetértés született az autonómiaigény további képviseletéről. „A tény, hogy sikerült az autonómia témájában egyetértenünk azt jelzi, hogy az erdélyi magyarok számára az önrendelkezés legitim és élhető jog, a román közösség számára pedig továbbra is ajánlat egy közös demokratikus ország létrehozására” – hangsúlyozta Szilágyi.

kozos_osszefogas1

„Valljuk: száz év távlatában is az autonómia a megmaradásunk záloga. Törvénytisztelő, lojális és adófizető polgárai vagyunk Romániának, és továbbra is úgy gondoljuk, hogy – a többséggel közösen –jobbá tehetjük az országot – akár a centenáriumi események alkalmából is – úgy, hogy az hazája lehet magyaroknak és románoknak egyaránt. Hangsúlyoznunk kell: az autonómia a lehető legerősebb lojalitási nyilatkozat, amelyet tehetünk a közel 100 évvel ezelőtt megalakult román állam mellett. Ez most az összefogás, az egyetértés és a közös célok kinyilatkoztatásának pillanata, és a jövőben is arra kell törekednünk, hogy ezt a célt közös akciókkal támasszuk alá” – hangsúlyozta a Néppárt elnöke. Szilágyi Zsolt hozzátette: az állásfoglalás kidolgozásába a Székely Nemzeti Tanács és a Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is bekapcsolódott, hiszen ezek a szervezetek az autonómiatörekvések megfogalmazásának műhelyei.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Kérem ossza meg ismerőseivel: