Kvótareferendum – Tőkés László szavazásra buzdít

Az erdélyi magyar állampolgárok vegyenek részt a népszavazáson!

KÖZLEMÉNY

Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke Csomortányi Istvánnak, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnökének és Nagy József Barnának, a nagyváradi demokráciaközpont vezetőjének társaságában tartott ma sajtótájékoztatót a központi parlamenti irodában.

Elöljáróban erdélyi képviselőnk emlékeztetett: tavaly november 9-én az EMNT elnökeként Szilágyi Zsolttal, az EMNP elnökével együtt adott ki közös nyilatkozatot Nemzeti és kelet-közép-európai szolidaritásvállalás a migráció ügyében címmel, amelyben leszögezték: „az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt teljes támogatásáról biztosítja Magyarország és az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány migrációval kapcsolatos politikáját, ennek részeképpen pedig azt a cselekvő szolidaritást, mely országaink szuverenitásának, európai és nemzeti értékeinek a védelmében a Visegrádi Négyek, Románia és a nyugat-balkáni országok között formálódik”. Továbbá: „Osztjuk a Fidesz azon álláspontját, hogy a betelepítési kvótarendszer ellentétes magyarságunk, valamint az Unió érdekeivel, jogtalan, mert ellentmond a nemzetközi egyezményeknek, értelmetlen, mivel meghívást jelent a további migránsoknak, végső soron pedig nem jelent megoldást a kialakult válságra, hanem csak tovább súlyosbítja azt.” A nyilatkozat így zárult: „Ennek megfelelően – a kvótarendszert visszautasító országok, köztük Románia álláspontjával összhangban – a Fidesz által útjára indított aláírásgyűjtéshez való csatlakozásra hívjuk fel erdélyi magyarságunkat. Polgári akaratnyilvánításunkkal ezenképpen védelmezzük mi is nemzeti és európai érdekeinket és értékeinket!”

Az aláírásgyűjtésben annak rendje és módja szerint segítséget nyújtott az EMNT és az EMNP mindaddig, míg az okafogyottá nem vált, mivel idén tavasszal a magyar Országgyűlés elrendelte a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazást, amelyet a kormány kezdeményezett. Az október 2-án tartandó referendumon nyilváníthatnak véleményt a szavazásra jogosult magyar állampolgárok – köztük a határokon túl élők is – ebben a kérdésben. Tőkés László EP-képviselő a szavazáson történő maradéktalan részvételre buzdította az erdélyi magyar állampolgárokat a sajtótájékoztatón. Szerinte „rossz íze van” annak, hogy Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök bírálja Magyarországot a betelepítési kvótákkal kapcsolatos álláspontja miatt, és ezáltal „támadja a tagállami szuverenitást”. „Amikor a kisebbségi jogok, a botrányos restitúció vagy az autonómia ügyét vetjük fel időről-időre az EU-ban, mindig a tagállami kompetenciákra hivatkozva utasítják vissza a kezdeményezéseinket, most viszont a tagállami kompetenciákat veszik semmibe” – állapította meg.

Emlékeztetett, hogy a küszöbön álló referendum alkalmával a szavazónak egyetlen kérdésre kell válaszolnia: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” A válasz erre csakis egy nem lehet. „Csak egyetérteni lehet Orbán Viktor miniszterelnök azon álláspontjával, hogy a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntés jogát nem lehet elvenni az Országgyűléstől, és ezen ügyben az ország választott képviselőin kívül senki más nem dönthet. Magyarország népének szuverén joga arról dönteni, hogy kikkel éljen együtt, vagy kikkel ne éljen együtt. Megítélésünk szerint az Unió valamennyi tagországát – köztük Romániát – is ugyanez a jog illeti meg” – áll a ma kiadott felhívásban, amely így folytatódik: „Mindezeket szem előtt tartva, teljes mértékben támogatjuk a magyar kormány azon törekvését, hogy az október 2-i népszavazás eredményes legyen, és a NEM válaszok egyértelműen fejezzék ki az egész Kárpát-medencei magyarság álláspontját. Ennek megfelelően arra hívjuk fel valamennyi magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi honfitársunkat, hogy éljen szavazati jogával, és mondjon nemet a Brüsszel által előírt betelepítési kvótákra.”

A továbbiakban több részlet és pontosítás hangzott el a népszavazással kapcsolatban. Tőkés László arra kérte a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyieket, hogy – ha még nem tették meg – vetessék fel magukat a választói névjegyzékbe. Hozzátette: az EMNT és az EMNP irodáiban bárkinek segítséget nyújtanak a regisztráció folyamatában, és a levélszavazatok majdani összegyűjtésében és célba juttatásában is aktív szerepet vállalnak. Nagy József Barna arra hívta fel a figyelmet, hogy szeptember 17-ig vetethetik fel magukat az erdélyi új állampolgárok a választói névjegyzékbe, illetve addig jelenthetik be, ha valamely adatbéli módosulás történt a korábbi regisztrációjuk óta (pl. név- vagy lakcímváltozás). A sajtótájékoztatón hangsúlyozták: mindazok, akik megkapják a választási levélcsomagot, és szavazati jogukkal élni akarnak, szavazatukat borítékba zárva (mely a választási csomag része) átadhatják az EMNT-irodákban vagy az EMNP helyi vezetőinek, képviselőinek, melyek/akik azokat összegyűjtik és biztonságban eljuttatják a kolozsvári vagy a csíkszeredai konzulátusokra. Ha a regisztrált és jogosult szavazók nem kapják meg idejében a választási csomagot, vagy bármilyen felmerülő problémával szembesülnek, bármilyen kérdésük van, forduljanak bizalommal az EMNT és az EMNP irodáihoz, munkatársaihoz, képviselőihez – kérte Csomortányi István is, akinek Tőkés László egyúttal gratulált az Érmelléki Gazdák Egyesülete legutóbbi teljesítményéhez: szervezésükben a bihariak idén kétszer annyi búzaadománnyal járultak hozzá a Magyarok Kenyere karitatív akcióhoz, mint tavaly.

MLA_7961

Végül a sajtótájékoztató mindhárom részvevője arra kérte erdélyi magyar polgártársait, hogy éljenek szavazati jogukkal. „Fogjunk össze, és egy akarattal vigyük sikerre Magyarország nemzeti és európai horderejű, a kötelező betelepítési kvóták ellen irányuló, demokratikus fellépését!” – ezzel zárult a kiadott, mellékelt Felhívás.

Nagyvárad, 2016. augusztus 12. 

Tőkés László
EP-képviselő
sajtóirodája


F E L H Í V Á S

A magyar kormány kezdeményezésére 2016. október 2-án népszavazásra kerül sor az Európai Unió által előírt kötelező betelepítési kvóták tárgyában. A küszöbön álló referendum alkalmával a szavazóknak egyetlen kérdésre kell válaszolniuk: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A júliusban Tusnádfürdőn megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor alkalmával a külhoni magyar pártok és szervezetek vezető képviselői egyöntetűen támogatásukról biztosították a kormány kényszerbetelepítés elleni kezdeményezését. Ezt megelőzően a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács azonos értelemben foglalt állást, és a magyar állampolgársággal rendelkező határon túli szavazók széles körű mozgósítását szorgalmazta a népszavazáson való részvételre.

Csak egyetérteni lehet Orbán Viktor miniszterelnök azon álláspontjával, hogy a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntés jogát nem lehet elvenni az Országgyűléstől, és ezen ügyben az ország választott képviselőin kívül senki más nem dönthet. Magyarország népének szuverén joga arról dönteni, hogy „kikkel éljen együtt, vagy kikkel ne éljen együtt.” Megítélésünk szerint az Unió valamennyi tagországát – köztük Romániát – is ugyanez a jog illeti meg.

Mindezeket szem előtt tartva, teljes mértékben támogatjuk a magyar kormány azon törekvését, hogy az október 2-i népszavazás eredményes legyen, és a NEM válaszok egyértelműen fejezzék ki az egész Kárpát-medencei magyarság álláspontját. Ennek megfelelően arra hívjuk fel valamennyi magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi honfitársunkat, hogy éljen szavazati jogával, és mondjon nemet a Brüsszel által előírt betelepítési kvótákra.

Felhívjuk a figyelmét minden erdélyi magyar állampolgárnak, hogy miként az előző országgyűlési választásokon, azonképpen a soron következő népszavazáson is alkotmányos jogában áll részt venni, amennyiben neve szerepel a Nemzeti Választási Iroda névjegyzékében. A névjegyzékbe csak azok a magyar állampolgárok kerülnek be, akik ezt kifejezetten igénylik.

Minden erdélyi magyar állampolgár, aki előzőleg már regisztrált a 2014-es választásokra, levélben fogja megkapni a választási csomagot.

Akik még nem regisztráltak, vagy akiknél valamely adatbéli módosulás történt a regisztrációjuk óta (pl. névváltozás, lakcímváltozás stb.), azokat arra kérjük, hogy mihamarabb keressék fel az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács bármelyik erdélyi irodáját, ahol készséggel lesznek segítségükre a regisztrációban. Hasonlóképpen az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezeteihez és önkormányzati képviselőihez is fordulhatnak bármely regisztrációval vagy népszavazással kapcsolatos kérdésükkel.

Az EMNT irodái a szavazás lebonyolításában is az erdélyi magyar állampolgárok rendelkezésére állnak. Mindazok, akik megkapják a választási levélcsomagot, és szavazati jogukkal élni akarnak, szavazatukat borítékba zárva (mely a választási csomag része) átadhatják az EMNT-irodákban vagy az EMNP helyi vezetőinek, képviselőinek, melyek/akik azokat összegyűjtik és eljuttatják a kolozsvári vagy a csíkszeredai konzulátusokra.

Minden erdélyi magyar polgártársunkat arra kérjük, hogy éljen szavazati jogával! Fogjunk össze, és egy akarattal vigyük sikerre Magyarország nemzeti és európai horderejű, a kötelező betelepítési kvóták ellen irányuló, demokratikus fellépését!

Nagyvárad, 2016. augusztus 12.

Tőkés László
EP-képviselő,
az EMNT elnöke,
az EMNP védnöke

Kérem ossza meg ismerőseivel: