Leghamarabb a nyár végén térhetünk vissza a járvány előtti életünkhöz

A tünetmentes, de fertőzött személyeket továbbra is be kell utalni a kórházba

Leghamarabb a nyár végén térhetünk vissza a járvány előtti életünkhöz – jelentette ki kedden késő este a román közszolgálati televízió műsorában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, aki hozzátette: bizonyos szokásainkon változtatni kell.

Kinyitnak a bevásárlóközpontok, folytatódnak a sportversenyek, igaz, nézők nélkül, megnyílnak a strandok, ötszáz személynél alacsonyabb nézőszámmal lehet koncerteket szervezni – sorolta a lazításokat a miniszter és azt mondta: a következő lépés előtt fel kell mérni ezek hatásait.

Ősztől számolnak azzal is, hogy ‘együtt fogunk élni a vírussal’, de úgy, hogy a közösségi terjedés nagyon alacsony szintű legyen. Ugyanakkor arra számítanak, hogy a lakosság egy részében kialakul az immunitás a vírussal szemben. Egy esetleges második hullám súlyossága attól függ, hogy a lakosság milyen hányadánál alakul ki az immunitás – magyarázta a miniszter.


N. Tătaru: Valószínűleg június 15-én nyithatnak a bevásárlóközpontok

Valószínűleg június 15-én nyithatnak a bevásárlóközpontok – jelentette ki kedden késő este a román közszolgálati televízió műsorában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint mielőtt erre sort kerítenének, még kielemzik a június 1-jén bevezetett lazítások hatásait.

Tătaru elmondta: az az elképzelés, hogy több lépésben nyissák meg a mallokat, előbb az üzletek nyithatnak, majd a vendéglők, végül a mozik és a játszóházak.

A miniszter úgy értékelte, ‘még időbe telik’, amíg az élet visszatér a normális kerékvágásba.

‘Lehetséges, hogy a nyár folyamán megnyílnak a délutáni iskolák, a magán bölcsődék és óvodák’ – mondta el annak kapcsán, hogy június 12-én véget ér az iskolai év, és a szülőknek nem lesz tovább lehetősége otthon maradni felügyelni a gyerekeket.


N. Tătaru: 115 millió maszkot oszt szét a minisztérium 2,3 millió rászoruló között

115 millió maszkot oszt szét a minisztérium 2,3 millió rászoruló között – közölte kedden késő este a román közszolgálati televízió műsorában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

Elmondta: a vonatkozó közbeszerzés lejárt, szerdán bontják fel az ajánlatokat és hirdetnek nyertest.

A miniszter szerint minden megyében ‘azonosították az összes rászoruló személyt’, akikhez a megyei közegészségügyi igazgatóságokon, illetve a helyi önkormányzatokon keresztül juttatják el a maszkokat.


N. Tătaru: A tünetmentes, de fertőzött személyeket továbbra is be kell utalni a kórházba

A tünetmentes, de fertőzött személyeket továbbra is be kell utalni a kórházba – közölte kedden késő este a román közszolgálati televízió műsorában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint nem lehet egyidőben lazítani a korlátozásokat és ugyanakkor beengedni a közösségbe olyan személyeket, akik koronavírus-hordozók és terjesztik a betegséget.

Meglátása szerint a tünetmentes betegeket kórházba kell utalni és ott kell tartani addig, amíg negatív teszteredményt produkálnak.


N. Tătaru: Egyre kevesebb a súlyos COVID-19 eset

Egyre kevesebb a súlyos COVID-19 eset – állapította meg kedden késő este a román közszolgálati televízió műsorában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint a járvány csökkenő szakaszában vagyunk, négy-öt hete kétszáz körül van az intenzív osztályon kezelt betegek száma.

‘A súlyos, lélegeztető gépet igénylő esetek száma egyre csökken’ – hangsúlyozta Tătaru.

Hozzátette: az utóbbi időben alacsony a vírus közösségi terjedése, fertőzésgócok leginkább az öregotthonokban, ideggyógyászati intézményekben fordulnak elő, emiatt visszaesett a napi tesztelések száma is.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: