Légköri instabilitás várható az ország 15 megyéjében

Elsőfokú viharriadó van érvényben

Kedd déltől Románia 15 megyéjében elsőfokú viharriadó van érvényben – figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Az ország déli és délkeleti régióiban ugyanakkor szerda estig kellemetlen hőérzetre kell számítani.

A meteorológusok szerint kedden déli 12 órától 20 óráig a Keleti-Kárpátok térségében, Dobrudzsa nagy részében, Moldva déli és Munténia keleti régiójában fokozott lesz a légköri instabilitás, záporokra, zivatarokra, viharra, jégesőre kell számítani. A lehulló csapadékmennyiség meghaladhatja a 20-25, sőt, helyenként a 30-35 litert négyzetméterenként.

A sárga jelzés a következő megyékre terjed ki: Brassó, Kovászna, Hargita, Tulcea, Konstanca, Galac, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Buzău, Prahova, Suceava, Neamţ és Bacău.

Az ANM ugyanakkor kánikulára is figyelmeztet, ez főleg a déli és délkeleti régiókat fogja érinteni, ahol július elseje 18 óráig 33 és 36 Celsius-fok közötti hőmérséklet is lehet. A nyugati területeken 32-34 fokig kúszhat fel a hőmérő higanyszála.

A kellemetlen hőérzetre és a hőmérséklet-páratartalom index 80-as fokozat fölé emelkedésére főleg síkvidékeken kell számítani.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: