Lehet szabadtéri misét, istentiszteletet tartani

Változások az egyházi szertartások terén

Az új rendelkezések értelmében május 15-től már engedélyezett Romániában szabadtéren tartani a szentmiséket, istentiszteleteket. Két hét múlva döntenek majd arról, hogy a hívek visszatérhetnek-e a templomokba, gyülekezeti házakba. A Gyergyószentmiklósi felekezetek plébániái, egyházközségei között voltak, amelyek az elmúlt vasárnap már szabadtéren tartották meg a vallási szertartásokat, ugyanakkor nem szüntették meg teljesen a tévés vagy internetes közvetést sem.

A szabadtéri alkalmakon résztvevők számára kötelező a védőmaszk használata és az előírt 2 méteres távolság betartása. Kérjük, hogy otthonról kövessék a szertartások közvetítéseit azok a lakosok, akiknek influenzás tünetei vannak.

Településünk egyházi szertartásainak jelenleg érvényes menetrendje a következő:

Szent Miklós Plébánia

A miserendben hétköznapokon három szentmise szerepel – 7,30; 17,45 és 18 órától, amelyek helyszíne a plébánia udvara, illetve a templom. A templomban tartott szertartásokat a hívek a templomkertből követhetik, kihangosító berendezésen keresztül. Csütörtökön, Urunk mennybemenetelének ünnepén a reggeli szertartást 8 órától tartják a Gyergyó TV közvetítésével, az ünnepi szentmisét pedig 10,30 órai kezdettel, a plébánia udvarán. Vasárnap a 10,30 órától kezdődő ünnepi szentmise szintén a plébánia udvarán lesz megtartva, míg a 12 órakor kezdődő  a templom udvarán lesz követhető.

Szent István Ereklyéinek Átvitele Plébánia

Az áldozócsütörtöki, illetve a vasárnapi ünnepi szentmiséket tartják hívek jelenlétében a plébánia udvarán; a hét további napjain a templomkertből kihangosító berendezésen keresztül követhetőek a szertartások. Ezek az alkalmak a plébánia által meghirdetett miserend szerint zajlanak. A csütörtöki szertartások kezdési időpontja 11 és18 óra; vasárnap 9, 11 és 18 órakor kezdődnek a misék. Kedden és pénteken 18 órától továbbra is a Gyergyó TV közvetíti a szertartást.

Munkás Szent József Plébánia

A templomkertben tartják a szentmiséket, a hívek részvételével. Kedden és csütörtökön 17 órától, vasárnap 8,30 és 17 órakor kezdődnek a szertartások.

Örmény Katolikus Plébánia

Kedden 17 órától, pénteken 8 és 18 órától, szombaton 18 órától a hívek jelenléte nélkül tartják a szentmiséket, melyeket a plébánia Facebook-oldalán élőben közvetítenek. Csütörtökön, a délelőtt 10 órától kezdődő ünnepi szentmisét Háromkúton mutatják be, a templomtéren, a hívek részvételével;18 órától pedig a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom kertjében, szintén a hívek jelenlétében. Vasárnap is erre a helyszíne várják a gyülekezet tagjait a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmisére.

Gyergyószentmiklósi Református Egyházközség 

Az áldozócsütörtöki istentiszteletet 19 órakor kezdődik a parókia udvarán, ugyancsak ide várják a híveket a vasárnap 10,30 órakor kezdődő istentiszteletre is.

Unitárius Egyházközség

Csütörtökön 17 órától, vasárnap pedig 11 órától tartanak istentiszteletet a Márton Áron utcai imaház udvarán.

Baptista Közösség

A hívek vasárnap szabadtéri istentiszteleten vehetnek részt 11 órától a Tölgymező utcai kápolna udvarán, 16 órától a roma közösség számára tartanak istentiszteletet a téglagyári közösségi ház udvarán. A 11 órakor kezdődő szertartást a közösség Yotube-csatornáján ezúttal is élőben közvetítik. Szintén Youtube-on lesz követhető az áldozócsütörtöki istentisztelet, 20.00 órától.


Nagy Zoltán polgármester

Kérem ossza meg ismerőseivel: