Május 15-e után lazíthatnak a korlátozó intézkedéseken

Amennyiben csökken a fertőzött személyek és a halálesetek száma

Május 15-e után lazíthatunk a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken – jelentette be kedden Klaus Iohannis államfő, ám hozzátette: erre kizárólag akkor kerülhet sor, hogyha az új fertőzések és a halálesetek száma csökkenni kezd.

‘Május 15-e után, amennyiben csökken a fertőzött személyek száma, csökken a halálesetek száma (…), ha mindannyian betartjuk a hatóságok által bevezetett intézkedéseket, és a dolgok jól mennek, akkor lazíthatunk a korlátozó intézkedéseken”- mondta az államfő.

Kifejtette: a korlátozásokat fokozatosan szüntetik meg.

“Nem lesz egy hirtelen lazítás, mert a szakemberek szerint a vírus nem tűnik el. Bizonyos korlátozásokkal kell tovább élnünk” – mondta.

Rámutatott: a lazító intézkedéseket tudományos és orvosi bizonyítékok alapján hozzák meg, miután megvitatták ezeket a járvány kezelésében részt vevő szakemberekkel.

Hangsúlyozta: a megszorításokat fokozatosan enyhítik.

“Kezdetben ismét végezni lehet majd olyan tevékenységeket, amelyek csekély fertőzési kockázattal járnak. Nyilvánvaló, hogy szükség van orvosok, szakemberek és gazdasági szakértők értékelésére is, amennyiben újra akarjuk indítani a román gazdaságot’ – mondta az elnök, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a korlátozásokat lazító intézkedések azt jelentik majd, hogy az állam ‘kevésbé avatkozik be az állampolgárok életébe’, de ez azzal is jár, hogy mindenkinek nagyobb lesz az egyéni felelőssége.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot május 15-éig van érvényben.

Klaus Iohannis kedden a Cotroceni-palotában Ludovic Orban kormányfővel és a kabinet több tagjával együtt értékelte ki a koronavírus-járvány kezelésére hozott intézkedéseket.


Klaus Iohannis ’embertelennek’ és ‘totalitáriusnak’ minősítette kedden azokat az elképzeléseket, amelyek szerint az idős embereket karanténba kellene vinni.

“Kedveseim, ez nem fog megtörténni. Ez elfogadhatatlan. Szabad társadalomban élünk, egy olyan társadalomban, amely járvány esetén megvédi magát, de semmiképpen sem hozunk ilyen totalitárius intézkedéseket, másnak nem tudnám nevezni. Azt mondom az időseknek: maradjanak nyugodtan, senki sem jön, hogy karanténba vigye őket, senki sem fog embertelen eljárásokat alkalmazni velük szemben. Szükség esetén jövünk, és elmagyarázzuk önöknek, hogy mit kell tenniük azért, hogy megvédjék magukat e betegség ellen, de az állam semmiképpen sem fog olyan embertelen intézkedéseket bevezetni, amelyekről a 21. századi társadalomban még beszélni sem kellene” – hangoztatta az államfő.

Az államfő negatív példaként hozott fel egy – értékelése szerint – jónevű intézményt, amely egymaga akarta megmondani, hogy mi a teendő.

Elítélte ugyanakkor azt az elképzelést is, amely szerint a 65 év fölöttieket ki kell szakítani családjuk köréből és karanténba kell vinni. Meglátása szerint az ilyen felelőtlen elgondolások ‘pánikot keltenek, márpedig a pánik az utolsó dolog, amire szükségünk van’.

“Tehát visszatérek: mindenkinek felelősségteljesnek kell lennie, beleértve a különféle tudományos intézeteket is, ideértve azokat is, akik szakértőknek tekinthetők, mert nem tudunk mindenkinek külön tervet készíteni, hanem Romániának kell egy tervet készíteni. Ezen a terven dolgozunk az Orban-kormánnyal”- mondta az államfő.


Határozottan elítélem az erőszakos megnyilvánulásokat – nyilatkozta kedden Klaus Iohannis, és hozzátette: a hatóságoknak minden ilyen esetben ‘gyorsan’, ‘határozottan’ és ‘egyértelműen’ kell fellépniük.

Hozzátette: ‘vannak olyan emberek, akik nem értették meg, hogy miről van szó’.

“Szeretném itt határozottan elítélni azokat az erőszakos megnyilvánulásokat, amelyekből kevés volt, de annál láthatóbbak. Sajnos voltak olyan emberek, akik nem értették, mi ez, vagyis nem értették meg, hogy miért kell betartaniuk a szabályokat, és ebben az ügyben ismételten dicsérnem kell a hatóságokat, különösen a rendőrséget és a csendőrséget, amelyek időben és határozottan beavatkoztak, és ennek így kell maradnia’ – hangoztatta az államfő.

Leszögezte: nem tolerálhatjuk az erőszakos megnyilvánulásokat.

“Nagyon világos, hogy miután a románok túlnyomó többsége következetesen betartotta a normákat, akkor ott, ahol nem tartják be ezeket, gyorsan, határozottan és egyértelműen be kell avatkozni” – mondta Iohannis.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: