Május 15-e után mindenkinek maszkot kell viselnie…

…a beltéri nyilvános helyeken és a közszállítási járműveken

Május 15-e után a beltéri nyilvános helyeken és a közszállítási járműveken mindenkinek maszkot kell viselnie – jelentette be szerdán Klaus Iohannis államfő.

Iohannis elképzelhetőnek tartja, hogy a maszk viseléséről csak jövő évben lehessen lemondani, amikor már ellenőrzés alatt lesz a világjárvány és nem merül fel a fertőzés veszélye.

Az államfő maga is arcmaszkot viselt, míg ezt bejelentette, majd levette.

Iohannis elmondta: nemsokára bemutatnak egy ‘elég részletes’ tervet a korlátozó intézkedések lazítására vonatkozóan – a kötelező maszkviselés ennek lesz része.

“Ne gondoljuk, hogy május 15-én minden normalizálódik. Néhány korlátozás megszűnik, sok más azonban továbbra is érvényben marad, és lépésről lépésre, a COVID-19 esetek alakulása szerint próbálunk majd beilleszkedni egy új normalitásba, mert sajnos a szakemberek, kutatók, orvosok azt mondják, hogy a vírus nem tűnik el. Meg kell találnunk a módját, hogy együtt éljünk ezzel a vírussal, ezzel a járvánnyal. Ez szabadfordításban azt jelenti, hogy amint a hatóságok által kiszabott korlátozásokat visszavonják, mindannyiunk felelőssége nagyobb lesz, és gondolok itt elsősorban a veszélyeztetett csoportokra, az idősökre, más gondokkal élőkre, de mi is sokkal óvatosabbaknak kell lennünk, amikor kapcsolatba lépünk azokkal az emberekkel, akik nagyobb fertőzéskockázatnak vannak kitéve”- magyarázta az államfő.

Klaus Iohannis szerdán a Cotroceni-palotában tartott megbeszélést a koronavírus-járvány kezelésére hozott intézkedésekről Ludovic Orban miniszterelnökkel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel és Raed Arafat belügyi államtitkárral, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével.


Május 15-e, a szükségállapot lejárta után nem hosszabbítják meg az emberek mozgását korlátozó rendelkezéseket – jelentette be szerdán Klaus Iohannis államelnök.

Május 15-e után szabadon mehetünk majd bárhová, anélkül, hogy erről nyilatkozatot kellene tennünk. Az egyének szabad mozgásáról van tehát szó – mondta Iohannis.

Figyelmeztetett azonban, hogy több korlátozás – például a köztéri gyülekezésre vonatkozó – érvényes marad május 15-e után is.


Találkozunk szerdán a tanügyminisztérium képviselővel és kidolgozunk egy konkrét tervet az iskolák újraindítására – jelentette be Klaus Iohannis államfő.

‘Egy fokozatosságra épülő tervet dolgozunk ki. Pontosan meghatározzuk, hogy melyik tevékenység, mikor kezdődhet el. Az oktatás rendkívül fontos tevékenység, és már ma délután megbeszélést tartok a tanügyminisztérium vezetőségével, hogy kidolgozzuk a diákok iskolába való visszatérésének konkrét tervét’ – hangoztatta az államfő, aki hozzátette: hasonló tervet dolgoznak ki a gazdaság újraindítására is.


Cikkünk folyamatosan frissül…

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: