Március 25-én kezdődik a nyári időszámítás

Nyári időszámítás szerint közlekednek vasárnap hajnaltól a vonatok

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, amely október utolsó vasárnapjáig tart. Az órákat vasárnap hajnali 3 órakor 4 órára kell állítani. Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. – azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség – között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak – a természetes nappali világosság idejével, nyáron annál kevesebb világítást kell használni.

Az okostelefonok, a számítógépek, az újabb tévékészülékek már önállóan átállnak a nyári időszámításra, viszont fokozottan figyelni kell a karórák, régebbi ébresztőórák, gépjárművekben lévő órák beállításait, ugyanis azok nem állnak át automatikusan az új időszámításra, ezért emiatt akár kellemetlenségeink is lehetnek!

A nyári időszámításra való átállás úgy történik, hogy vasárnap, március 25-én hajnalban 2:59 után nem 3:00, hanem 4:00 óra lesz.

Nyári időszámítás szerint közlekednek a vonatok március 25-e hajnalától kezdve – tájékoztat a román állami vasúttársaság (CFR).

A CFR szombaton tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy a vonatok március 25-e, vasárnap hajnali 3 óráig a jelenlegi (téli) időszámítás szerint indulnak el, majd 3 óra után (ami azonnal 4-re vált) a nyári időszámítás alapján fognak közlekedni.

Azok a vonatok, amelyeket menet közben ér a hajnali 3:00 (azaz 4:00) óra, tovább haladnak a célállomásig, és ha valamelyik állomásról egyszerre kell elindulniuk más, a megszokott órarend szerint közlekedő szerelvényekkel, akkor a magasabb besorolású vonat fog elsőként elindulni.

A vasúti menetrendről a www.cfrcalatori.ro honlapon, a belföldi járatokról a 021/9521, a Bukarestből induló nemzetközi járatokról pedig a 021.314.5528-as telefonszámon lehet érdeklődni.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: