Másodfokú viharriasztás 30 megyében vasárnap reggelig

Nagy esőzésekre és szélviharokra kell számítani

Másodfokú (narancssárga jelzésű), esőre és erős szélfúvásra vonatkozó riasztást adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 30 megyére, valamint egy elsőfokú (sárga jelzésű), légköri instabilitást jelző riasztást 17 megyére.

A meteorológusok szerint szeptember 26-án, szombaton 9 órától szeptember 27-én hajnali 3 óráig a hegyvidéken, illetve Máramarosban, Erdélyben és helyenként Olténiában, Munténiában és Moldvában nagy esőzésekre, illetve időszakonként szélviharokra, jégesőre és gyakori villámlásokra kell számítani. A csapadék mennyisége meghaladja az 50-60 litert négyzetméterenként, illetve elszigetelten a 70-90 litert is.

Szeptember 25-én 23 órától szeptember 27-én reggel hat óráig másodfokú riasztás lesz érvényben: az ország minden régiójában esni fog az eső, a csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-35 litert négyzetméterenként.

A péntekről szombatra virradó éjszaka fokozott lesz a légköri instabilitás a nyugati régiókban, szombaton az ország északnyugati, középső, déli részében és a hegyvidéken, a szombatról vasárnapra virradó éjszaka első részében pedig az ország keleti felében. Felhőszakadásokra, villámlásokra, szélviharokra és jégesőkre is számítani lehet ebben az időszakban.

A szél országszerte fokozatosan megerősödik, a széllökések elérik a 45-60 kilométeres sebességet óránként, a magas hegyvidéken pedig meghaladhatják a 100-110 kilométer/órás sebességet is. Moldvában, Munténiában és Dobrudzsában szombat délutántól 60-80 kilométeres óránkénti sebességgel is nyargalhat a szél.

A meteorológusok az idő lehűlésére is figyelmeztetnek: szombaton főként a nyugati országrészben, vasárnap pedig az egész országban.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: