Még egy ünnepnap

A román parlament újabb hivatalos munkaszüneti napot szavazott meg

     Január 24-ét is hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánította a román képviselőház kedden, 13-ra növelve a hivatalos szabadnapok számát.
    Az erről szóló kezdeményezést nagy többséggel szavazta meg a képviselőház: 209-en támogatták a tervezetet és négyen szavaztak ellene, két tartózkodás mellett. A munkatörvényt módosító indítványt a kormány ellenezte.
    Január 24. nemzeti ünnep Romániában, hiszen 1859-ben ezen a napon egyesült Havasalföld Moldovával. A román fejedelemségek egyesülését a hatóságok és a kulturális intézmények évtizedek óta megünneplik, de rendes munkanapnak számított.
    A most megszavazott tervezet akkor lép hatályba, ha Klaus Iohannis államelnök is aláírja. Romániában eddig 12 munkaszüneti napot állapított meg a munkatörvény: január 1-jét és 2-át, húsvét első és másodnapját, május 1-jét, pünkösd első és másodnapját, augusztus 15-ét (Nagyboldogasszony), november 30-át (Szent András), december 1-jét (Románia hivatalos nemzeti ünnepe), valamint karácsony első és másodnapját.
    Az elmúlt nyolc évben kettővel növelték Romániában a munkaszüneti napok számát, hiszen augusztus 15. 2008-tól, a Szent András ünnepének számító november 30-a pedig 2012-től vált szabadnappá a román ortodoxok számára is.
    A román parlament asztalán van még egy olyan törvénytervezet, amely a június 1-jét, a nemzetközi gyermeknapot is munkaszüneti nappá nyilvánítaná. A nyár elején a kormány kedvezően véleményezte ezt a törvénymódosítást.

MTI
A címfotón Theodor Aman A fejedelemségek egyesülésé című festménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: