Meghosszabbították a helyi választott képviselők mandátumát

A vonatkozó rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben

Megjelent csütörtökön a Hivatalos Közlönyben az a sürgősségi rendelet, amelynek értelmében meghosszabbítják a jelenleg tisztségben levő helyi hatóságok mandátumát.

A kormány legutóbbi ülésén fogadta el a 2020/44-es sürgősségi rendeletet, amely értelmében legkésőbb 2020. december 31-éig meghosszabbítja a jelenleg tisztségben lévő helyi hatóságok mandátumát, és módosít a helyhatósági választások megszervezésének szabályzatán.

A jogszabály értelmében a helyhatósági választások megszervezését a szükségállapot végének kihirdetése után hat hónapon belül kell kezdeményezni.

A jelenleg tisztségben lévő helyi hatóságok mandátuma mindaddig meghosszabbodik, amíg meg nem tartják a helyhatósági választásokat, és az ennek alapján megválasztott tisztségviselők át nem veszik megbízatásukat. A jelenleg tisztségben levő helyi hatóságok mandátuma azonban maximum 2020. december 31-éig hosszabbítható meg.

A kormányrendelet szerint felére csökkentették a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogató aláírások számát.

A jelenlegi törvénytől eltérően, a politikai pártoknak, politikai szövetségeknek, választási szövetségeknek és a nemzeti kisebbségek egyesületeinek minimum 25.000 támogató aláírást kell majd összegyűjteniük úgy, hogy minden megyéből legyen legalább ötszáz, Bukarestből pedig legalább ezer. A listát a választási periódus kezdetétől számított legtöbb 30 napon belül leadniuk.

Az induláshoz szükséges dokumentációt online is be lehet nyújtani.

A rendelet módosította a közigazgatási törvénykönyvet is. A módosítás értelmében a polgármester mandátuma mindaddig tart, amíg az újonnan megválasztott polgármester le nem teszi a hivatali esküt. A polgármester mandátuma organikus törvény révén hosszabbítható meg háború, katasztrófa vagy más olyan körülmény miatt, amely lehetetlenné teszi a választások megszervezését.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: