Megkezdődött az oltáskampány harmadik szakasza

Az előjegyzés online vagy telefonon kérhető

Hétfőn megkezdődött a COVID-19 elleni oltási kampány harmadik szakasza.

Florin Cîţu miniszterelnök vasárnap a Facebookon közölte, hogy az elektronikus platformra mintegy másfélmillió személy iratkozott fel, ebből ötszázezer az általános népesség sorába tartozik. Az előjegyzés online vagy telefonon kérhető.

A miniszterelnök megerősítette: az oltás nem kötelező, ám ‘ez az egyetlen lehetőség, hogy visszatérhessünk normális életünkhöz’.

A CNCAV március 12-én közölte, hogy a várólistán szereplő személyek értesítése az országos oltási stratégia értelmében meghatározott elsőbbségi kategóriák, valamint a regisztráció időrendjében történik:

 2a. kategória (veszélyeztetett populáció): 65 évesnél idősebb vagy krónikus betegségben szenvedő személyek;
 a 2b. kategória: a kulcsfontosságú területek dolgozói;
 a harmadik szakaszban oltásra jogosult személyek (általános populáció).

“A jelentkező előjegyezheti magát oltásra, és ha a kiválasztott központban nincs szabad hely, dönthet úgy, hogy feliratkozik a várólistára. Ezt követően egy adott oltási központban adódó üres helyek csak az illető központban feliratkozott személyek számára lesznek elérhetők. A prioritási sorrend a következő: veszélyeztetett lakosság 75%, kulcsfontosságú területek dolgozói 25%. Ha maradnak még üres helyek, a harmadik szakaszban oltásra jogosult személyek (általános populáció) következnek.

Ez azt jelenti, hogy minden egyes oltási központban lesznek helyek mind a veszélyeztetett, mind a kulcsfontosságú területen dolgozó, mind az általános népesség számára, és az oltási sorrendet a prioritási sorrend függvényében kell meghatározni.

Azok számára, akik a várólistán vannak, a következő procedúra érvényes:

Ha egyénileg kért előjegyzést a platformon, akkor amint elérhetővé válik egy hely abban az oltóközpontban, amelynek a várólistáján szerepel, az érintett személy értesítést kap, belép a platformra, és kiválasztja a neki megfelelő időpontot. Ha 24 óra alatt nem jelentkezik be, kap egy újabb értesítést. Amennyiben további 24 óra alatt sem jelentkezik, marad a várólistán (de elveszíti korábbi pozícióját), a program a helyet másnak ajánlja fel.

• Ha telefonon iratkozott fel, amint elérhetővé válik egy hely, értesítik és előjegyzik. Ez esetben semmilyen más megerősítés nem szükséges.

Bárki átiratkozhat egyik oltóközpont várólistájáról egy másik oltóközpont várólistájára.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: