Megválasztotta a parlament a CNCD hét tagját

Dan Tanasă nem került be az igazgatótanácsba

Titkos szavazással megválasztotta keddi együttes ülésén a képviselőház és a szenátus az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) igazgatótanácsában megüresedő hét mandátum várományosát.

A parlamenti szavazás nyomán Claudia-Sorina Popa, Adrian Diaconu, Horia Grama, Asztalos Csaba, Jura Cristian, Cătălina Olteanu és Maria Moţát nevezik ki a CNCD igazgatótanácsának tagjává.

A hétfői meghallgatásokat követően az illetékes parlamenti szakbizottságok 23 jelölést véleményeztek pozitívan, egyet elutasítottak.

Eredetileg 26 jelölt pályázott a CNCD igazgatótanácsában megüresedő hét helyre, ketten azonban (Radu Potcoavă és Doru Frunzulică) időközben visszaléptek.

A szakbizottságokban pozitív véleményezést kapott jelöltekre a következőképpen szavazott a parlament:

1. Claudia-Sorina Popa – 295 támogató, 27 ellenszavazat
2. Adrian-Nicolae Diaconu – 286 támogató, 36 ellenszavazat
3. Horia Grama – 293 támogató, 29 ellenszavazat
4. Cristian Jura – 298 támogató, 24 ellenszavazat
5. Asztalos-Ferenc Csaba – 288 támogató, 34 ellenszavazat
6. Cătălina Olteanu – 271 támogató, 51 ellenszavazat
7. Maria Moţa – 288 támogató, 34 ellenszavazat
8. Marta-Iozefina Bencze – 3 támogató, 319 ellenszavazat
9. Mădălina Tomescu – 4 támogató, 318 ellenszavazat
10. Andrei Busurca – 4 támogató, 318 ellenszavazat
11. Noni-Emil Iordache – 1 támogató, 321 ellenszavazat
12. Laurenţiu Tănase – 1 támogató, 321 ellenszavazat
13. Luminiţa Gheorghiu – 2 támogató, 320 ellenszavazat
14. Daniela Tontsch – 9 támogató, 313 ellenszavazat
15. Veronica-Tatiana Sandu – 1 támogató, 321 ellenszavazat
16. Lavrin-Ioan Covaci – 0 támogató, 322 ellenszavazat
17. Florin Danciu – 0 támogató, 322 ellenszavazat
18. Ilie Dincă – 1 támogató, 321 ellenszavazat
19. Ionuţ Mavrichi – 21 támogató, 301 ellenszavazat
20. Luminiţa-Gabriela Pruteanu – 0 támogató, 322 ellenszavazat
21. Valentina-Filofteia Şerban – 0 támogató, 322 ellenszavazat
22. Daniela Ştefănescu – 0 támogató, 322 ellenszavazat
23. Dan Tanasă – 42 támogató, 280 ellenszavazat.


Frissítés: 

Asztalos Csaba marad a diszkriminációellenes tanács elnöke

Újraválasztották szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökévé Asztalos Csabát.

A CNCD elnöki tisztségét a korábbi mandátumban is betöltő Asztalos újabb megbízatása öt évre szól.

Az új összetételű igazgatótanács szerdai ülésén ugyanakkor Adrian Diaconut választották meg az alelnöki tisztségbe, amelyet két és fél éven át foglalhat el.

A parlament keddi szavazása nyomán Claudia-Sorina Popát, Adrian Diaconut, Horia Gramát, Asztalos Csabát, Jura Cristiant, Cătălina Olteanut és Maria Moţát nevezték ki a CNCD igazgatótanácsának tagjává.


Forrás: www.agerpres.ro


Részlegesen megújult Romániában a diszkriminációellenes hatóság

Részlegesen megújult Romániában az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). A parlament a CNCD három igazgatótanácsi tagjának, köztük a hatóságot 2005 óta vezető Asztalos Csabának szavazott bizalmat keddi együttes ülésén.

A CNCD kilenctagú igazgatótanácsának tagjai államtitkári rangú köztisztviselők, akiket a parlament választ meg ötéves mandátumra. Idén a testület hat tagjának járt le a mandátuma. Valamennyien pályáztak újabb megbízatásra, de hárman – köztük a CNCD eddigi alelnöke – nem jutottak be a testületbe. Helyettük Horia Grama volt Kovászna megyei prefektust, Adrian Diaconu szociáldemokrata szenátort és Catalina Olteanu emberi jogi aktivistát választották meg.
Grama 2001-2005 között, a Nastase-kormány idején vezette a székely megye kormányhivatalát, és egyebek mellett a magyar jelképek, utcanevek és magyarországi tankönyvek elleni fellépéseivel vált ellenszenvessé a magyar közösség számára.
Az egykori rendőr Andrei Diaconu ellen a román média szerint lopott gépkocsik értékesítése miatt indult eljárás, de vádemelésre elévülés miatt már nem került sor. A több pártot is megjárt politikus legutóbb a genderelmélet oktatásának betiltását szorgalmazó állásfoglalása kapcsán került a figyelem középpontjába.
A CNCD igazgatótanácsának hat teljes és egy részleges (kétéves) mandátumára 26-an pályáztak, közülük 23 jelölt jutott el a keddi szavazásig. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt Asztalos Csaba 288 támogató, 34 ellenszavazatot kapott.
A székelyföldi zászlóperekről elhíresült Dan Tanasa blogger idén sem jutott be a CNCD-be, miután csak 42-en támogatták, és 280-an voksoltak ellene. Tanasa és egyesülete az elmúlt nyolc évben perek százait indította a székely és magyar jelképek használata ellen, amivel szerinte a székelyföldi románokat érő “hátrányos megkülönböztetés” elleni harcban szerzett a CNCD-tagságra feljogosító érdemeket.
A CNCD hatáskörébe tartozik, hogy a panaszosok beadványának helyt adva, vagy hivatalból indított eljárás nyomán megállapítsa a faji, etnikai, nemi, vallási, szociális és más természetű hátrányos megkülönböztetés tényét, és megnevezze a felelőst. A diszkrimináció kihágásnak számít, a vétkest pedig a CNCD figyelmeztetésben részesítheti, vagy bírságot szabhat ki rá.
Az egyének kárára történt hátrányos megkülönböztetést ezer lejtől (72 ezer forint) 30 ezer lejig terjedő bírsággal lehet büntetni Romániában, csoportok diszkriminációja esetében pedig a büntetés 2000-től 100 ezer lejig terjedhet.
A CNCD tavaly több mint 900 ügyet vizsgált, ebből csaknem 200 esetben állapított meg diszkriminációt, és több mint 100 esetben szabott ki átlagosan 3350 lejnyi bírságot.
A CNCD által elmarasztalt személyek közigazgatási bíróságon támadhatják meg a tanács határozatát. A tavaly elbírált több mint kétszáz óvás közül a bíróság az esetek több mint 80 százalékában megerősítette a CNCD döntését.
A CNCD elnökét a testület igazgatótanácsának tagjai később választják meg maguk közül.


Baranyi László/MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: