Meleg idő sok esővel

A sokévi átlagnál nagyobb mennyiségű csapadék várható a következő három hónapban

Többnyire meleg időre és az átlagosnál több csapadékra számíthatunk a következő három hónapban – derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság előrejelzéséből.

Eszerint áprilisban Erdélyben, a Körösök vidékén, Máramarosban, Dobrudzsában és Moldvában az 1981 és 2010 közötti, 9,3 Celsius-fokos sokéves átlagnál magasabb, 11 Celsius-fok körüli átlaghőmérséklet várható, a Bánságban, Olténiában és Munténiában pedig 12 fok körül alakul ez az érték. A nyugati, központi és északi országrészben az ilyenkor megszokottnál (havi átlagban 51,3 liter négyzetméterenként) nagyobb mennyiségű csapadékra kell számítani. A Bánságban fog a legtöbbet esni, a havi átlag elérheti a 78 litert/négyzetméterként, Erdélyben pedig a 70 l/négyzetméterenként.

Májusban az északi és központi országrészben a 14,9 Celsius-fokos sokévi átlagnál alacsonyabb átlaghőmérséklet várható. A legalacsonyabb értékek (10 és 17 Celsius-fok közöttiek) Moldvában lesznek, a Bánságban, Olténiában és Munténiában 18 fok körül alakul ez az érték. Máramarosban, a Körösök vidékén, a Bánságban és Olténiában a négyzetméterenkénti 83 és 89 liter között alakul a havi átlag-csapadékmennyiség. A többi országrészben a sokéves átlagnak megfelelő, négyzetméterenkénti 66 liter körüli átlagmennyiséggel kell számolni.

A nyár első hónapjában, júniusban a 18,3 Celsius-fokos sokévi átlag körül alakul a hőmérséklet: Erdélyben 15 és 19 fok közötti átlagértékekre, Olténiában és Munténiában akár 22 fokra is számítani lehet. Az előrejelzések szerint Erdélyben a négyzetméterenkénti 106, a Bánságban a 107, a Körösök vidékén és Máramarosban pedig a 103 litert is elérheti a lehulló csapadék mennyisége júniusban. A sokéves átlag-csapadékmennyiség 84,5 liter négyzetméterenként.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: