Minden egyetem egy kattintásnyira

Elstartolt a www.felvi.ro weboldal

Az Országos Magyar Diákszövetség legújabb projektje, a felvi.ro, Románia összes felsőoktatási intézményének kínálatát listázza magyar nyelven. Az oldal elsősorban a középiskolások továbbtanulásának döntési folyamatát segíti, de több olyan funkcióval rendelkezik, amely egyetemistáknak is szól.

Tudtad hány szak van Romániában?

90 egyetem, több mint 500 kar, és közel 2300 szak. Mindezek magyar nyelven elérhetőek a www.felvi.ro oldalon. Csapatunk nem csak az egyetemek adatbázisát készítette el, hanem bentlakásokat, lakáskereső- és munkaközvetítő-oldalakat, diákélettel kapcsolatos információkat, egyetemi diákszervezeteket, szakosztályokat, szakkollégiumokat is listáz. A felvi.ro célja, hogy a középiskolások és az egyetemisták egy helyen találjanak meg minden információt az egyetemi élettel kapcsolatban, bármelyik romániai városban is tanulnának tovább.’’ – meséli az online sajtótájékoztatón Andacs Zsolt-Levente, az Országos Magyar Diákszövetség elnöke.

Felvi_számokban

Az oldal szíve a keresőmotor

Minden adatbázisban különböző szűrők segítségével lehet keresni,az egyetemeket városok és kulcsszavak alapján, a szakokat város, képzési nyelv, kedvenc tantárgy és kedvenc szakirány szerint. Emellett hasznos tippek és egy egyetemi szótár is várja a továbbtanulni vágyó fiatalokat. „A diákélet útvesztőiben az egyetem kiválasztásától, a szállás megtalálásán keresztül, a nagyvárosban való tájékozódásig, és még az egyetemi évek alatt felmerülő problémák megoldásában is segítünk. Az egyetemistáknak kreditszámláló és “diákmeló” kereső oldalak elérhetőek, és hamarosan a mesterszakokkal is bővül az oldal kínálata.” – mutatja be az oldal funkciót Lázár Beáta, a felvi.ro projektmenedzsere.

Hiánypótló jelleggel jött létre

Az OMDSZ 2013-ban adta ki utoljára az Egyetemi Kalauz című kiadványát, amely egy vaskos kötetben összesítette a romániai felsőoktatási intézményeket. A felvi.ro ennek digitalizálása, illetve más adatbázisokkal való kiterjesztése. Az oldal létrejötte előtt készült egy felmérés is a középiskolások egyetemválasztással kapcsolatos szokásairól, amelyet több mint 1310 diák töltött ki. Az elsődleges adatfeldolgozás (621 válasz) alapján a megkérdezettek 98,6%-a hasznosnak tart egy egyetemböngésző weboldalt és 68,9%-uk választana magyar nyelvű képzést. A kutatást május 25-én zárták le, és június közepéig a teljes adatfeldolgozás után közzéteszik az eredményeket. A kutatás bebizonyította, hogy szükség van egy egyetemeket összesítő weboldalra, emellett a kutatás célja volt az is, hogy felmérjék, milyen információk fontosabbak a diákok számára az egyetemválasztás során.

Diákközpontú weboldal

A felvi.ro sikerét a diákhálózatok alapozzák meg, az OMDSZ és a MAKOSZ (Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége) tagszervezetei az egész országban elérik a középiskolásokat és az egyetemistákat. A weboldalt egyetemisták készítették középiskolásoknak és egyetemistáknak, ezért nyelvezete diákbarát, könnyű eligazodni az egyetemek között és a magyar szakok mindig első helyen szerepelnek a keresőrendszerben. Komplex megoldást nyújt egy régi szükséglet kielégítésére. A projekt célja elsősorban, hogy segítse a középiskolásokat az egyetemválasztás és a továbbtanulás terén, illetve, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtson az egyetemi hallgatóknak, amelyek a diákéletet teszik könnyebbé.

FELVI logó - kék

Következő lépés

A projekt folyamatosan bővül és új funkciók is fejlesztés alatt állnak. Hamarosan érkezik az ösztöndíjkereső, a mesterszakok, doktori képzések, csereprogramok, valamint információk külföldi diákoknak, akik Romániában szeretnének tanulni. Emellett posztliceális képzések is elérhetőek lesznek az oldalon. További javaslatokat is szívesen várnak az OMDSZ-esek:a diákok igényeire szeretnének válaszolni, azok alapján frissíteni a szolgáltatásokat és adatbázisokat.

Országos Magyar Diákszövetség

2020. május 28.


Kérem ossza meg ismerőseivel: