Autómentes Nap Gyergyószentmiklóson

Szeptember 22-én, pénteken

Idén első alkalommal az Autómentes Nap alkalmából, szeptember 22-én, pénteken reggel 8 és d.u. 18 óra között leáll az autós forgalom a város főterén, helyet adva a füstmentes járműveknek, a sétálásnak, a kikapcsolódásnak. A rendezvény alkalmával alkotásra hívjuk az óvódásokat, általános iskolás diákokat. A rajzok az autómentes napon ki lesznek állítva a főtéren.

A következő témában várjuk az alkotásokat: Mivel helyettesítenéd az autós közlekedést, hogy tisztább legyen a levegő? Az alkotás bármilyen technikával készülhet.

A rajzokra kérjük feltüntetni a diák nevét, osztályát és a tanintézményt.

A szervezők nem tudnak garanciát vállalni arra, hogy az alkotásokat mindenki sértetlenül visszakapja.

A rajzokat, alkotásokat szeptember 21-ig várják a Művelődési Központ munkatársai, hogy a kiállításhoz megfelelően tudják előkészíteni azokat.

Az autómentes nap alatt szeretnénk a főteret élettel, játékkal, zenéléssel, énekléssel, biciklikkel, görkorcsolyákkal, rollerekkel megtölteni, ezért partnerségre hívjuk a pedagógusokat, hogy nap közben hozzák ki a csoportokat, osztályokat egy közös játékra, zenélésre, éneklésre a lezárt főtérre. Ugyanakkor mindenkit arra is bátorítunk, hogy hozzanak színes krétát és rajzolják tele az aszfaltot a nap témájának megfelelően.


20 Európai ország közül Románia az első a Közlekedési Kígyó Játékban

A Közlekedési Kígyó Kampány negyedik fordulója 2017. szeptember 18-án rajtol Romániában

Az ország 10 településén az iskolai év kezdete a „Közlekedési Kígyó Kampány” 4-ik kiadásának kezdetét is jelenti a 2017/2018-as tanévben. Több mint 8500 diák vesz részt az idei játékban, ebből 167 Gyergyószentmiklóson. Környezetbarát utazás az iskolába, biztonságosan és egészségesen – ez az, amiről a játék szól. A Közlekedési Kígyó Játék egy kampány, amelynek célja, hogy ösztönözze a kisiskolásokat és szüleiket közlekedési szokásaik újragondolására, és javaslatot tegyen a gyalogos, kerékpáros, valamint közösségi közlekedés előnyben részesítésére (gyaloglás, kerékpározás, tömegközlekedés) A kampány első három évében 20 európai országban zajlott párhuzamosan a játék, és már a második évtől Romániában jegyezték a legtöbb résztvevőt, így jelentős üzemanyag és CO2 kibocsátás csökkentést értek el a résztvevők.

A 2016-os esztendőben több mint 78.000 km autóutat spóroltak a résztvevők, ezáltal 13.000 kg-al kevesebb CO2 került a légkörbe.

Ebben az évben az Európai Mobilitás hét keretében rajtol a játék és két hétig tart szeptember 18-29 között. 50 iskola diákjai jelentkeztek 11 városból: Beszterce, Brassó, Călărași, Déva, Fogaras, Gyergyószentmiklós, Moinești, Székelyudvarhely, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea és Marosvásárhely.  

A fenntartható módon történő iskolába járás jót tesz a környezetnek, és javítja a tanulók egészségét is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kampány növeli a fenntartható közlekedési módok arányát és csökkenti a szén-dioxid kibocsátást is. A gyerekek szeretnek gyalogolni vagy kerékpározni, mert ez lehetőséget teremt számukra, hogy tapasztalatot szerezzenek a biztonságos közlekedésről, valamint, hogy fejleszteni tudják a fejlődésük során kialakuló önállóságot, mint képességet és igényt.

Az első három kampány során rekord eredmények születtek:  megspórolták 34.656 kg CO2 kibocsátását és 201.486 km-et tettek meg a diákok fenntartható módon.

automentes_nap1automentes_nap2

A Közlekedési Kígyó játék nemcsak a kampány idején hozott közlekedési szokásváltást a résztvevőknek, hanem hosszabb távon is. Az eddigi tapasztalatok alapján  a kampányban résztvevő diákok 19%-a változtatta meg az iskolába járási szokásait, és használ fenntartható közlekedési módozatokat.

Az eddigi eredményeket a következő honlapokon lehet megtekinteni:

http://www.trafficsnakegame.eu/romania/scoli/

http://www.trafficsnakegame.eu/romania/jocul/rezultate/

 

A Közlekedési Kígyó Játék

kozlekedesi_kigyo

A Közlekedési Kígyó Játék célcsoportjai a kisiskolás diákok (Gyergyószentmiklóson a 4. Osztályos diákok, 4 iskolából, 7 osztályból 167 diák) és azok szülei. A játéknak „deluxe” verziója is van, amelyben a szabályzaton kívüli foglalkozások is szervezhetők. A játék  tehát jól illeszkedik az oktatási folyamatba és remekül variálható és bővíthető az igényeknek megfelelően.

http://www.trafficsnakegame.eu/romania/jocul/versiunea-premium/

http://www.trafficsnakegame.eu/hungary/a-jatek/a-deluxe-verzio/

A Közlekedési Kígyó európai hálózata a helyi eredményeket, jó példákat hívatott terjeszteni. A romániai játék nemzeti kordonátora a brassói „Orașe Energie România” Egyesület (Energia Városok Egyesülete). Az első három évet az  EU Intelligent Energy Europe programja finanszírozta, idén a kampány finanszírozói az önkormányzatok, az AOER-el kötött együttműködési szerződés alapján.

Városunkból 4 iskola 7 osztályából 167 diákot neveztünk a játékba:

• Kós Károly Általános iskola: 21 diák
• Vaskertes Általános Iskola: 47 diák
• Fogarasy Mihály Általános iskola: 78 diák
Sf. Nicolae Líceum: 21 diák

Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata arra biztatja a kampányban résztvevő diákok szüleit, hogy segítsék gyerekeiket a játék ideje alatt, hogy fenntartható módon járhassanak iskolába, engedjék, hogy a gyerekek önállóan megtapasztalják a közlekedési biztonsági szabályokat, hozzájárulva ezáltal a reggeli és délután órákban kialakuló zsúfoltság csökkentéséhez, a CO2 kibocsátás mérsékléséhez.

A Közlekedési Kígyó kampány szerves része Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város CO2 csökkentési Stratégiájának. Városi koordinátor: Molnár Judith, városmenedzser.

 

Gyakorlati információk

www.trafficsnakegame.eu/romania
Asociația „Orașe Energie România” / OER
Coordonator Național – Diana BOTESCU
Bd. M. Kogălniceanu nr. 23, bl. C7, et. 3, cam. 301

500090 Brașov, ROMÂNIA
Tel. / Fax: +40.268.474.209 / +40.268.547.784
office@oer.ro / diana.botescu@abmee.ro / www.oer.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: