Narancssárga riasztást adtak ki 37 megyére felhőszakadás és vihar veszélye miatt

Szombat reggelig érvényes a figyelmeztetés

Szombat reggelig érvényes narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) felhőszakadás és vihar veszélye miatt az ország területének háromnegyedére. 11 megyében és a fővárosban sárga viharriasztás van érvényben.

Az előrejelzések szerint péntek déltől szombat hajnali 2 óráig Máramarosban, Erdélyben, Moldvában, Dobrudzsában, Muntenia keleti és északi részén, valamint a hegyvidéki térségekben felhőszakadásokra kell számítani. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 40, helyenként akár az 50-80 litert is négyzetméterenként. Emellett megerősödik a szél, villámlás, jégeső is várható.

A narancssárga riasztás a következő megyékre vonatkozik: Fehér, Bákó, Beszterce-Naszód, Brăila, Botoşani, Brassó, Buzău, Kolozs, Călăraşi, Konstanca, Kovászna, Galac, Hunyad, Hargita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Szilágy, Szatmár, Suceava, Tulcea, Vrancea és Vaslui megye, valamint Bihar, Arad, Krassó-Szörény, Temes, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa és Prahova megye egy része.

Ugyanakkor szombat reggel 10 óráig sárga viharriasztás érvényes több megyére. Ezekben gyakori villámlásokra, záporokra, jégesőre kell számítani a fokozott légköri instabilitás miatt. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-25, elszórtan a 40-50 litert négyzetméterenként.

Az érintett megyék: Bihar, Arad, Krassó-Szörény, Temes, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Giurgiu megye egy része és Bukarest.

Emellett hétfőn 10 óráig az ország egész területére vonatkozó sárga riasztás lesz érvényben rossz idő miatt.

Az ANM megjegyzi még, hogy a fokozott légköri instabilitás jövő hét elején is kitart az ország nagy részén.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: