Narancssárga viharriasztás az ország 11 megyéjére

Kedd este 11 óráig sárga jelzésű viharriasztás az ország nagy részére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kedd este 11 óráig meghosszabbította a fokozott légköri instabilitásra vonatkozó, egész országra kiterjedő figyelmeztetését és másodfokú (narancssárga jelzésű) viharriasztást adott ki a délnyugati országrész 11 megyéjére, amely 15 óráig érvényes. A többi megye ugyanakkor elsőfokú (sárga jelzésű) viharriasztás alatt áll.

viharA meteorológusok szerint kedd este 11 óráig időszakonként fokozott lesz a légköri instabilitás az ország legnagyobb részében. Gyakori villámlások, felerősödő, viharos szél és jégeső által kísért záporok, zivatarok, felhőszakadások várhatók. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 15-25 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig a 35-40 litert is.

Az említett időszakban meleg lesz, főként a déli és keleti régiókban, ahol a déli órákban kellemetlen lesz a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet.

Hétfő délután 3 óráig narancssárga jelzésű viharriadó van érvényben Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Hunyad megyében, illetve Argeş, Szeben és Fehér megye hegy- és dombvidékén. Felhőszakadásokra, viharos szélre és jégesőre is számítani kell. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 40 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 60-70 litert is.

Szintén hétfőn 15 óráig sárga jelzésű viharriadó van érvényben az ország többi részében. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken a 40-50 litert is.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: