Nem az alkotmánybíróság döntését, hanem a szabályokat kell követni

Nem ért véget a járvány első hullámaLudovic Orban miniszterelnök szombaton úgy nyilatkozott: azt javasolja a lakosságnak, hogy addig is, amíg a kormány elfogadja a koronavírusos fertőzöttek kötelező kórházi beutalását szabályozó törvénytervezetet, az emberek a ‘magától értetődő szabályokat’, ne pedig az alkotmánybíróság döntését tartsák szem előtt.

A Digi24-nek adott nyilatkozatában Orban kifejtette: az alkotmánybíróság döntésének egyik következménye, hogy a pácienseket kérésre ki kell engedni a kórházból, a másik pedig az, hogy nem lehet karanténba vagy lakhelyi elkülönítésre kényszeríteni senkit. ‘Például ha egy páciens el akarja hagyni a kórházat, az alkotmánybírósági döntés Hivatalos Közlönyben való megjelenése után nem állíthatjuk meg, és nem is kényszeríthetjük lakhelyi elkülönülésre. Tehát az alkotmánybíróság úgy határozott, hogy egy COVID-19-cel fertőzött személy szabadon közlekedhet, mindenféle korlátozás nélkül, a hatóságoknak nincs lehetőségük olyan intézkedések foganatosítására, amelyek minden európai országban elfogadottak’ – fejtegette a kormányfő.

Hozzátette: kabinetje már dolgozik az erre vonatkozó törvénytervezeten, addig is azonban azt javasolja a lakosságnak, hogy kövessék a szabályokat.

‘Minden állampolgárral szemben az a kérésem és javaslatom, hogy ne vegye figyelembe az alkotmánybíróság döntését, cselekedjen felelősségteljesen, ahogy eddig is tette, a magától értetődő szabályokat követve’ – nyomatékosította Ludovic Orban.


L. Orban: Nem ért véget a járvány első hulláma; mi ellaposítottuk a járványgörbét

Ludovic Orban miniszterelnök szombaton úgy nyilatkozott: a koronavírus-járvány első hulláma nem ért véget, csak a hatóságok által hozott intézkedéseknek köszönhetően sikerült ellaposítani a járványgörbét.

A kormányfő a a Digi24-nek adott interjúban azt mondta, a válság kezdetén Romániában még sem védőruházatot, sem maszkokat, sem védőkesztyűket, sem fertőtlenítőszereket nem gyártottak, mára azonban mindezeket országon belül állítják már elő. Kifejtette, továbbra is keveset tudunk erről a vírusról, így a járvány alakulását sem lehet megjósolni. ‘Mit tettünk mi? Ellaposítottuk a járványgörbét, ezt tettük minden intézkedéssel, amit meghoztunk, figyelembe véve a más országoknál megtapasztalt hatalmas kockázatokat’ – mondta Orban.

A miniszterelnök hozzátette: céljuk az, hogy ne kelljen visszatérni a korlátozásokhoz. Ehhez azonban az emberek felelősségteljes magatartására, szabálykövetésére van szükség, mert a hatóságok ‘őszintén szólva nem tudnak minden egyes teraszt és intézményt ellenőrizni’.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: