Nem felszámolni, hanem fellendíteni szeretnék a Monturist Kft.-t

Lábra állítják és működtetni fogják


Nem felszámolni, hanem fellendíteni szeretné az új városvezetés és a tanácstestület tagjainak többsége a Monturist Kft.-t

A múlt év novemberében hivatalba lépett új városvezetés és a tanácstestület tagjai túlnyomó részének feltett szándéka az, hogy nem szünteti meg a Monturist Kft.-t, hanem épp ellenkezőleg: elindítja azt a folyamatot, amellyel lábra állíthatják a céget.

Csergő Tibor András, polgármester elmondta: „a céget nem akarjuk megszüntetni, sőt a gazdasági társulás részvényeit a többségi tulajdonostól is meg szeretnénk vásárolni, illetve az egykori gyergyószentmiklósi közüzemeket, a Go Rt.-t felszámoló cégtől is átvennénk azt a részt, amivel az rendelkezik. Azt a társulást, amit valamikor, valamilyen formában elindított a város most lábra állítjuk és működtetni fogjuk. A jövő generációjának tartozunk annyival, hogy ezeket a gyilkostói területeket megőrizzük. Megpróbáljuk értékesíteni, de nem úgy hogy eladjuk.”

A február 18-i tanácsülésen ebben a témában beterjesztett határozatok arról szólnak, hogy visszavonják a korábbi cégfelszámolási szándékot, illetve közgyűlést hívnak össze a többségi tulajdonossal, hogy a tárgyalási folyamat elindulhasson. Továbbá ideiglenesen, hat hónapra ügyvezetőt neveznek ki a cég élére, Török Csaba István személyében. Az ideiglenes kinevezés lejártával versenyvizsgát hirdetnek a cégvezetői poszt betöltésére. Mint ismert a Monturist legutóbbi menedzserének, Rusu Róbert megbizatása 2020 márciusában lejárt.

Rövid visszatekintés

A Monturist gazdasági társulást 1996-ban hozta létre a két testvértelepülés, Gyergyószentmiklós és Budapest V. Kerületének önkormányzata. Az alapításkor Gyergyószentmiklós a Gyilkos-tó közelében fekvő területeivel szállt be a cégbe, így a telkek használati joga a Monturisté lett 49 évre. A Monturist Kft. tulajdonrészének 50,99 százaléka Belváros-Lipótváros önkormányzatáé, 46,43 százalék Gyergyószentmiklós önkormányzatáé, míg a fennmaradó 2,56 százalék a gyergyószentmiklósi közüzemek tulajdonát képezi – pontosabban jelen körülmények között a gyergyószentmiklósi közüzemek, a GO Rt. felszámolását végző cég ügykezelésébe tartozik.

Az elmúlt években egyáltalán nem születtek olyan döntések, amelyeknek köszönhetően fejlődhetett volna Gyilkostó üdülőtelep. Ezért múlt év augusztus 13-án, Budapesten tartott közgyűlésen, a korábbi városvezetés kezdeményezésére, a tulajdonosok képviselői egyhangú döntést hoztak a közös vállalkozás felszámolásáról.


Gyergyószentmiklós Önkormányzata

Kérem ossza meg ismerőseivel: