Nem vagy egyedül, csak szólj!

Demens betegek hozzátartozóit várják

Első alkalommal lesz Alzheimer café Gyergyószentmiklóson. Az Alzheimer café a demenciával élő személyek és hozzátartozóik részére és segítése céljából szervezett találkozó, melyet szakember részvételével, oldott környezetben, rendszeres időközökben tartanak. A részvétel önkéntes és kötöttségektől mentes. A Hollandiában 1997-ben megtartott első ilyen találkozó óta több országban már egész hálózattá alakult.

Szakemberek és demens betegek hozzátartozói gyűlnek össze, hogy tudásukkal, tapasztalatukkal egymást segítsék, erőt adjanak a nehézségekben. Nem vagy egyedül, csak szólj – ez a találkozó mottója, kezdeményezője pedig Kiss Gabriella, a Szent Erzsébet Öregotthon munkatársa. Doktori disszertációjában ő világított rá arra a tényre, hogy a demens beteget ápoló addig nem dönt arról, hogy hozzátartozóját öregotthonba adja, szakápolókra bízza, míg ő maga is meg nem betegszik. Kiss Gabriella a megelőzésben szeretne partner lenni az Alzheimer café rendezvénnyel és egyéb programokkal is. A Gyulafehérvári Caritas által fenntartott Szent Erzsébet Öregotthon és a Caritas Iskola szervezésében november 28-án, szerdán 17 órára várják az érdeklődőket az öregotthonba (Gyilkostó út 212. szám).

A támogató jelleggel induló, szakmai demenciabarát találkozó programjában szerepel: Az Alzheimer café mozgalom célja (dr. Kiss Gabriella szakmai vezető, mentálhigiénés szakember), Orvosi szemmel a demenciáról (dr. Pázmán Enikő háziorvos), A demencia és a család. A demenciával élő időseket gondozó családok terhelődésének szerepe a tartós bentlakásos otthoni elhelyezés kezdeményezésében (Kiss Gabriella saját kutatásai), Mindennapok a demenciával élő személlyel (Hegyi Ilona hozzátartozó), A multidiszciplinaritás szerepe a gondozó családok támogatásában – interaktív beszélgetés.

Kérem ossza meg ismerőseivel: