Név nélkül teszik közzé a diákok országos vizsgákon elért eredményeit

A tanulók egyéni kód alapján nézhetik meg vizsgaeredményeiket

Név nélkül teszik közzé idén a diákoknak az országos vizsgákon elért eredményeit – tájékoztatott szerdán az oktatási minisztérium.

Közleményében a szaktárca rámutat, az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR), illetve a Személyes Adatok Feldolgozását Felügyelő Országos Hatóság igénylésének megfelelően a nevek feltüntetése nélkül teszik közzé a diákoknak az országos vizsgákon elért jegyeit. A GDPR hatályba lépése óta ez az első alkalom, hogy így járnak el.

Így szerdán a vizsgáztató központok bizottságainak ki kell nyomtatniuk az EvNat applikációról egy jelentést, amelynek tartalmaznia kell: az iskola nevét, ahova a vizsgázó járt, a megye nevét, a vizsgázó nevét, személyi számát (CNP), valamint a vizsgázó kódját (pl. JJ0000000 – a JJ a megyét jelöli).

A közlemény értelmében minden tanuló kézhez kap egy ilyen jelentést szerdán, amikor beadja dolgozatát, és majd az egyéni kód alapján nézheti meg vizsgaeredményét.

Így a vizsgaközpontoknál kifüggesztett, valamint az evaluare.edu.ro honlapon megjelenő listákon a vizsgázók kódja, iskolájuk neve, az egyes tantárgyakból kapott jegyük és az ezek alapján kiszámított átlag fog szerepelni. Az iskolák és vizsgaközpontok bizottságai a szerdai nap folyamán tájékoztatják a tanulókat arról, hogy név nélkül jelennek majd meg az eredményeik – hangsúlyozzák.

A képességvizsga keretében szerdán matematikából mérték fel a nyolcadik osztályt végzett tanulók tudását, csütörtökön pedig anyanyelvből vizsgáznak a kisebbségi diákok.

Az eredményeket június 22-én, kedden teszik közzé a vizsgaközpontokban és az evaluare.edu.ro weboldalon.

Az óvásokat aznap délután 4 órától 7 óráig, illetve 23-án 8-tól 12 óráig lehet benyújtani.

A végleges eredményeket június 27-én, szombaton ismertetik.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: