Nő azoknak a tanintézeteknek a száma, ahol kizárólag online zajlik az oktatás

Fel kell készülni a piros forgatókönyv alkalmazására az egész országban

Országszerte 355 tanintézetben zajlik kizárólag online az oktatás – tájékoztatott szerdán a tanügyminisztérium.

Az egy nappal korábbi jelentés még 344 olyan iskoláról számolt be, amelyben a vörös forgatókönyvet alkalmazzák.

A megyei tanfelügyelőségek által szerda délig közölt adatok értelmében az ország 12.459 tanintézményében a zöld forgatókönyv szerint, azaz személyes jelenléttel zajlik a tanítás, 4842-ben a sárga forgatókönyv, azaz a hibrid oktatás érvényesül, 355 tanintézetben pedig a vörös forgatókönyv alapján, kizárólag online folyik a tanítás.

A szaktárca megjegyzi, hogy 173 iskolában a tanulók és tanárok körében jegyzett koronavírusos megbetegedések indokolják a digitális tanrendet, 182 tanintézetben pedig részben a településen regisztrált magas esetszám, részben pedig javítási munkálatok miatt tértek át az online oktatásra.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy az iskolák igazgatótanácsa egyrészt a járványhelyzet alakulása, másrészt a tanintézet infrastruktúrája és a rendelkezésre álló erőforrások függvényében tesz javaslatot az alkalmazandó forgatókönyvre, illetve ennek esetleges módosítására.

Az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendelete értelmében a forgatókönyv kiválasztásakor a fő járványügyi szempont az adott településen az előző 14 napban jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve.


Tanulók Országos Tanácsa: Fel kell készülni a piros forgatókönyv alkalmazására az egész országban

Rendkívül fontos’, hogy az iskolák elkezdjék a felkészülést az online tanításra való teljes átállásra, tekintve, hogy ez a forgatókönyv egyre elkerülhetetlenebbé válik a koronavírusos esetek fokozott növekedése miatt, véli a Tanulók Országos Tanácsa.

‘Ez az a pillanat, amelytől mindannyian annyira tartottunk: az esetek számának gyors, ellenőrizhetetlen növekedése és egyre több megbetegedés az oktatási intézményekben. Felszólítjuk a hatóságokat, főként az oktatási minisztériumot, polgármestereket és iskolaigazgatókat, hozzanak meg minden szükséges intézkedést annak biztosítására, hogy az online tanításra való átállást bármelyik pillanatban meg lehessen valósítani. A tanulók és a pedagógusok egészsége prioritást élvez!’ – idézi a Tanulók Országos Tanácsa szerdán kiadott közleményében Rareş Voicu elnököt.

A szervezet szerint sok diák számára lehetetlenné vált az iskolában való fizikia jelenlét, mivel ‘nem engedhetik meg maguknak’ a védőmaszkok és fertőtlenítőszerek megvásárlását, a hatóságok pedig nem biztosítják számukra ezeket.

A számítógépek és táblagépek hiánya pedig az online oktatáson való részvételt teszi lehetetlenné sok tanulók számára, állítja még a Tanulók Országos Tanácsa.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: