Nyomós okkal lehet elhagyni a települést május 15-étől

Szóbeli nyilatkozatra és bizonyító dokumentumokra lesz szükség

Május 15-e után a polgárok csak nyomós okkal hagyhatják a lakhelyük szerinti települést – mondta hétfőn az egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy ez esetben elegendő lesz a szóbeli nyilatkozat, amelyet valamilyen dokumentummal, például a tulajdont igazoló okmánnyal kell alátámasztani.

“Május 15-e után csak nyomós okkal hagyhatjuk el a települést: ha gondoznunk kell egy gyereket, egy beteg személyt, ha el akarunk menni egy ingatlanhoz, amely a birtokunkban van, ha mezei munkát kell végeznünk stb. (…) Úgy gondoltuk, hogy ilyen esetekben szóbeli nyilatkozatra legyen szükség, amelyet kiegészít egy, a tulajdont igazoló dokumentum. Bizonyítani kell a nyomós okot, meg lehet adni a címet, és akkor azt ellenőrizni lehet” – magyarázta.

A miniszter hozzátette, településen belül nem lesz szükség többé a felelősségvállalási nyilatkozatra, néhány szabályt azonban továbbra is be kell tartani.

“Ha két hét elteltével az elvárásainknak megfelelően alakul a helyzet, nem lesznek újabb gócpontok és széles körű közösségi terjedés, a következő 14 napban újabb enyhítések várhatóak majd” – nyomatékosította.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy folytatják a tesztelést, és a nyár folyamán helyi, regionális és országos szintű felmérést végeznek “önként jelentkező személyek” bevonásával. Ezzel azt akarják felmérni, hogy a lakosság mekkora hányada esett már át a fertőzésen, hogy ennek tudatában készüljenek a járvány esetleges második hullámára.


Reményét fejezte ki hétfőn az egészségügyi miniszter, hogy jövő héttől csökkenni fog az új koronavírusos megbetegedések száma. Nelu Tătaru szerint ez elsősorban az állampolgárok magatartásán múlik.

A tárcavezető rámutatott, míg a járvány kezdeti szakaszában “fűrészfogszerű” kiugrások voltak a járványgörbén, mintegy két hete ez ellaposodni látszik, miután sikeresen kezelték a húsvéti ünnepeket, illetve a május 1-jei hétvégét. “Reméljük, jövő héten csökkenni fog az új esetek száma” – tette hozzá.

A miniszter arról is beszélt, hogy számításaik szerint több mint 80 millió egészségügyi maszkot tudnak majd a lakosság rendelkezésére bocsátani. Tătaru ugyanakkor nem zárta ki, hogy maximálják a védőmaszkok árát, “amennyiben indokolttá válik”


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: