2021-ben a közalkalmazottak nem kapnak üdülési jegyeket

A nyugdíjpont értéke csak 2022. január elsejétől nő

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hétfőn közölte: a kormánykoalíció tanácskozott a költségvetésről, a költségek csökkentéséről, és a tervek szerint 2021-re nem bocsátanak ki üdülési jegyeket (voucher).

‘Érvényesek maradnak a korábban kibocsátott üdülési jegyek, amelyek 2021-ben felhasználhatók. (…) Új üdülési jegyeket nem bocsátanak ki, mert vannak voucherek, amelyek érvényesek maradnak 2021 folyamán’ – mondta Orban.

A PNL elnöke szerint az egyetemistáknak járó kedvezményekről, valamint a közalkalmazottak pótlékairól még nem született döntés. Eltörlik viszont a prefektúráknak juttatott 30%-os pótlékot.

Orban úgy fogalmazott: olyan büdzsét igyekeznek kidolgozni, amely megfelel a hazai, illetve az európai szintű tárgyalásokon elfogadott, 7%-os hiánycélnak.

Az államháztartási konstrukciót ugyanakkor úgy akarják kidolgozni, hogy az európai alapok felhasználásának kedvezzen. A tervek szerint a beruházások 50%-át vissza nem térítendő európai alapokból kívánják fedezni – mondta még Ludovic Orban.


Ludovic Orban: 2022. január elsejétől nő a nyugdíjpont értéke

A nyugdíjpont értéke 2022. január 1-jétől fog emelkedni – jelentette be Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hétfőn.

A nyugdíjak 2022. január elsejétől nőnek. A nyugdíjpont értékének növekedését a 263-as törvényben szereplő képlet alapján számítják ki, azaz kiigazítják az inflációs rátával és a bruttó átlagbér növekedésének 50 százalékával, mondta Orban a parlamentben, a kormánykoalíció ülése után.

Elmondta ugyanakkor, hogy a lehető legkorábban elkezdik a nyugdíjak újraszámolásának eljárását is, amely kiigazítja az egyenlőtlenségeket. Ami pedig a speciális nyugdíjak kérdését illeti, Orban emlékeztetett, hogy a kormányprojektben szerepel egy nyugdíjtörvény kidolgozása, amely ki fog térni ezekre a juttatásokra is.

A PNL és az USR-PLUS alkotta szövetség között van egy egyezmény a parlamenti képviselők és szenátorok jogállását módosító jogszabály kidolgozásáról is, amely révén törölni fogják a törvényhozók különnyugdíját, mondta Orban, hangsúlyozva, hogy a PNL vezetősége egyhangúlag megszavazta a módosítás támogatását.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: