Orban: Közvitára bocsátják a korlátozások feloldása után javasolt intézkedéseket

Valószínű, hogy zárt terekben nem lesz engedélyezett az istentiszteletek, misék megtartása

Hétfőig közzéteszik a korlátozások fokozatos feloldásával járó intézkedések listáját, amelyet közvitára bocsátanak – jelentette ki csütörtökön Ludovic Orban.

A miniszterelnök azt mondta, a tervezett intézkedésekről hétfőig értesülni fognak a cégek, az intézmények, az állampolgárok, és konkrét javaslatokat tehetnek arról, milyen szabályozásokat kell bevezetni a tömegközlekedés, az üzlethelyiségek, a fodrászatok és más érintett létesítmények esetében.

Ezzel kapcsolatban Lucian Bode szállításügyi miniszter közölte: pénteken megbeszélést folytat az illetékesekkel a tömegközlekedésben várható konkrét intézkedésekről, amelyek május 15-étől lépnek majd érvénybe. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság javaslatcsomagot dolgoz ki, amelyet minden tagállam egységesen alkalmazhat majd. Ezt egyébként a tagállamok szállításügyi miniszterei egyöntetűen kérték múlt heti megbeszélésük alkalmával az EB-tól, mondta még Bode.


Valószínűleg zárt terekben nem lesz engedélyezett az istentiszteletek, misék megtartása, hanem azokat várhatóan a templomon kívül kell majd lebonyolítani – mondta csütörtökön Ludovic Orban.

‘Amikor engedélyezett lesz majd az istentiszteletek, misék megtartása, ezeket akkor sem lehet majd zárt térben tartani. Valószínűleg a templomon kívül kerül sor rájuk. Különben is jön a nyár, és így megfelelőek lesznek erre a körülmények. Természetesen így is be kell majd tartani a fizikai távolságot, maszkot kell majd viselni és a többi intézkedést is be kell majd tartani’ – mondta a miniszterelnök.

Orban ismét elmondta, hogy a korlátozások feloldása fokozatosan, kéthetes periódusonként történik majd, ezekben az időszakokban pedig figyelmesen követik a lazítás járványtani hatását.


A kormánynak az a szándéka, hogy a szükségállapot lejárta után is biztosítja az állami segélyt azoknak, akiket kényszerszabadságra küldtek, mondta csütörtökön Craiován Ludovic Orban.

A miniszterelnök kifejtette, a kényszerszabadságon levő alkalmazottaknak járó állami támogatást a szükségállapot lejárta után is szeretné biztosítani a kormány az érintetteknek. Arról még nem született döntés, hogy a támogatás folyósítását június elsejéig, vagy június 15-éig hosszabbítják meg. ‘A helyzet kiértékelése után hozzuk meg az erre vonatkozó döntést’ – tette hozzá Orban.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: