Orgonakoncert Gyergyószentmiklóson

RÁKÁSZ GERGELY: LORDS OF THE ORGAN II.

Időpont: 2018. április 23., hétfő 19:00 óra
Helyszín: Gyergyószentmiklós, Gyergyószentmiklósi Örmény Templom, Örménytemplom utca 1.
Jegyelővétel: Művelődési Központ irodájában. H-P.: 9-16 óráig. Bővebb információ a 0266/ 361/ 992 illetve a 0787/ 755 294 telefonszámon.
Jegyár: 20 lej.


rakasz

A Lords of the Organ sorozat a hangszer legnagyobb szerzőit és örökéletű műalkotásaikat állítja színpadra a következő években. Az Orgona Lordjai olyanok a hangszer történetében, mint egy-egy bíbor színű könyvjelző az örökkévalóság enciklopédiájában. A kötet Bachnál természetesen minden évben kinyílik, majd jobban és kevésbé ismert mesterművek között lapozgatunk, a bravúros orgona átiratok pedig mindig más, nem orgona szerzőt emelnek a Lordok közé. A koncert tehát egyszerre kínál jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket, és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából.

Rákász Gergely röviden így nyilatkozik az új műsorról: „Tudom, hogy az emberiség sok szempontból menthetetlen, elbutulásától szenvedünk nap, mint nap. Legalábbis, aki egy ilyen cikket a kezébe vesz, az biztosan. De mégis érdemes egy olyan utópiáért dolgozni, amelyben az emberek a buszmegállóban könyvekről és koncertekről beszélgetnek. Micsoda világ volna! Persze ebben nekünk klasszikus zenét játszókak is feladatunk van. Úgy kell vonzóvá tennünk a műfajt, hogy széles közönség által befogadható legyen, de közben ne váljon csinnadrattává. Erre az én válaszom a látványkoncert műfaja, amelyben a zenetörténeti kalandozás, a vetítés mind azt segíti elő, hogy bárki közel tudjon kerülni a klasszikusokhoz. A Lords of the Organ sorozat is ezzel a szemlélettel született. Megmutatni az orgona show hangszer arcát. Ezt a hangszert már a rómaiak is használták nagy fesztiváljaikon, szekéren húzták és tömegeket kápráztatott el egy-egy gladiátor viadalon. Királyok és császárok hallgatták, ott volt Hollywood hőskorában a moziban, és ott tud lenni a ma emberének a kikapcsolódás palettáján is, ha a művész bátran használja.”


A programban:

Idén 120 éve született George Gershwin, billentyűsök méltón ünnepelhetik ezt ikonikus darabja, a Kék Rapszódia műsorra tűzésével. 2010-es teljes zenekari és zongora átiratom orgonára, első volt a világon. Az akkori „Egy Koncert Kékben” látványkoncerteket a Rapszódiával közel 30.000-en nézték meg Európa szerte. A nagyszabású műalkotás idén felfrissítésre került, és új hangszerelésben hallható. A zenetörténeti narrációból kiderül, miképp lehet az, hogy Gershwin az újságból tudta meg, hogy komponálni fog, hogy végzett végül rekord idő alatt, és hogy vajon kék-e a Kék Rapszódia. Egy másik zenei showman is kerek évfordulót ünnepel idén, Antonio Vivaldi 340 éve született. Vajon a „Vörös Pap” tényleg betegeskedett? Vagy mellkasi fájdalmai csak azért jelentkeztek a misék közben, hogy felmentést nyerve a szolgálat alól teljesen a zeneszerzésnek szentelhesse magát? Vivaldi tényleg meg tudott írni annyi idő alatt egy Concerto-t, amíg barátja Velence egyik végéből a másikba sétálva hazaért? Az idei Lords of the Organ hangversenyek az évforduló miatt több műsorszámmal is körülrajongják az olasz mestert. A hallgatóknak pedig a koncertet hallgatva talán kedvük támad felkapni egy maszkot, elveszni a velencei forgatagban, nem tudva, hogy a következő sarkon vajon Isten talál-e rájuk a szépségben, vagy Casanova. Bach mint minden évben idén is műsorra kerül, a szintén évfordulós Debussy, Rossini, Joplin és Bizet művei pedig alkalomszerűen színesítik a műsorokat.


portré2Rákász Gergelynek a tavalyi éve is nagyon mozgalmasra sikeredett: új lemezt jelentetett meg, koncertjeit pedig népes közönség látta. „Nagyon boldog vagyok, mert tavaly bemutattuk nyolcadik szólóalbumomat Christmas címmel, és közel járunk vele az aranylemezhez. Aztán ha jól megy a munka, akkor idén két új CD is megjelenik, a Lords of the Organ sorozat első két műsora, olyan ikonikus művekkel, mint Raveltől a Bolero, vagy Gershwin Kék Rapszódiája. Visszatekintve a 2017-es év nagyon mozgalmas volt. Jártunk Erdélyben, Franciaországban, és volt idehaza is közel 70 koncertem. Jótékonysági plakátkampányunkkal Önökkel közösen ajándékoztunk Böjte Csaba tusnádi gyermekotthonának több mint 1.200.000 Forintot, amiből az ott élő gyermekeknek egy évig tudtak magyar énektanárt fogadni, hogy a kulturánkat jobban megőrízzük. Voltak egészen rendhagyó hangversenyek, mint a Bach és Bacchus műsor ahol a zene borral párosult, volt hajóutunk a Vízizenével a Szajnán és nagyon sok stúdió napunk az új felvételekkel. Útjára indult a Lords of the Organ sorozatom, amely a tervek szerint minden évben, más más műsorral visszatér a fesztiválokba. Nem titkolt célom volt már a cím választással is, hogy amint Michael Flatley Lord of the Dance sorozata valami nagyon ősit, elementáris erejű és értékes műfajt a széles tömegek számára is érdekessé tett, ugyanez megtörténhessen az orgonával is. Szembe kellett néznem vele, hogy a hangszerem sokak szemében az unalom, és a régimódiság szimbólumává vált. Évek óta dolgozom ez ellen a negatív trend ellen mind a látványkoncertjeimmel, mind a zenetörténeti narrációkkal, és ez a műsor egy újabb lépés ebben az irányban. Nagyon boldog vagyok, mert az indítás sikertörténet, minden helyszínen teltházzal és rengeteg tapssal. Az idei Lordok Gershwin, Vivaldi és a mindig megszólaló Bach vezetésével remélem folytatják majd ezt a trendet.”


A művészről:

portré1Rákász Gergely 15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, mindezidáig több mint 1500 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a műfajt és a hangszert. „Egy Koncert Kékben” című műsorát közel 30 000-en nézték meg szerte Európában. „Bachalley” projektjében, a világon először a művészi paletta két talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a Street Dance-t. VíziZene című produkciója a Dunán, a Rajnán és a Szajnán, minden évben kultúrakedvelő utazók vágyott úti célja. Játszott a Dán Koronahercegnőnek, Magyarország Miniszterelnökének, és a WHO-nak. Jótékonysági projektjeiben, közönségével együtt számos nemes célt támogat, melyek közül a legjelentősebb a Böjte Csaba testvér Tusnádi gyermekotthonában élők jobb sorsa. A koncertjein nem csak a játékával, de a zenetörténetből vett érdekes háttértörténetekkel is rabul ejti közönségét. Iskolaprogramja keretein belül több mint 100 magyar iskolában szólaltak meg hangversenyei, közel 50 000 diák ismerkedett általa a klasszikus orgona zenével. Nyolc szólóalbuma jelent meg. Szülővárosa Győr Kulturális nagykövete, Templomos lovag.


A turné helyszínei, részletei:

webfejlec_RG_trukiz2018

NAGYSZEBEN

Időpont: 2018.04.20. 19:00
Helyszín: Református templom, Mitropoliei 9.
Jegyelővétel: az esemény napján a helyszínen

Jegyár: 20 lej

 

BRASSÓ

Időpont: 2018.04.21. 18:00
Helyszín: Brassói Magyar Evangélikus Templom, Iuliu Maniu utca 2.
Jegyelővétel: Brassói Lapok Szerkesztőségében, a Pilvax vendéglőben és Frézia Mánia virágüzletben (Négyfalu)
Bővebb információ: 0751-066819

Jegyár: 30 lej

 

SEPSISZENTGYÖRGY

Időpont: 2018.04.22. 18:00
Helyszín: Református Templom, Gyöngyvirág utca 5.
Jegyelővétel: Városi Kulturális Szervezőirodában H-CS 10–16 óráig, P 11–13 óráig.

Jegyár: 30 lej

 

GYERGYÓSZENTMIKLÓS

Időpont: 2018.04.23. 19:00
Helyszín: Gyergyószentmiklósi Örmény Templom, Örménytemplom utca 1.
Jegyelővétel: Művelődési Központ jegyirodájában H-P 9-16 óráig.
Bővebb információ: 0266-361992, 0787-755294

Jegyár: 20 lej

 

CSÍKSZEREDA

Időpont: 2018.04.25. 19:00
Helyszín: Református Templom, Márton Áron utca 13.
A belépés a Művelődési Ház jóvoltából ingyenes!

 

KÉZDIVÁSÁRHELY

Időpont: 2018.04.26. 19:00
Helyszín: Vigadó Művelődési Ház nagyterem
Jegyelővétel: Vigadó Művelődési Ház H-P 8–16 óráig
Bővebb információ: 0267-361081, 0267-362002

Jegyár: 20 lej

 

MAROSVÁSÁRHELY

Időpont: 2018.04.27. 18:00
Helyszín: Gecse utcai Református Templom
Jegyelővétel: Református templom irodája, H-P  8.30 és 14 óra között ill. kedd szerdán 18 és 20 óra között

Jegyár: 20 lej

 

SEGESVÁR

Időpont: 2018.04.28. 18:00
Helyszín: Református Templom
Jegyelővétel: a református lelkészi hivatalban, naponta 9 és 17 óra között

Jegyár: 20 lej


Bővebb információk: http://www.rakaszgergely.hu/


Ízelítő:

Kérem ossza meg ismerőseivel: