Országszerte fokozott lehűlés várható szombat estétől, havazni is fog

A hegyvidéken és a déli országrészben jelentős hóréteg fog lerakódni

Szombat estétől országszerte fokozottan lehűl az idő, a hegyvidéken és a déli országrészben jelentős hóréteg fog lerakódni, figyelmeztetnek szombaton a meteorológusok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerint szombat este 6 órától március 25-én, szerdán reggel 8 óráig országszerte lehűlés, havazás és megerősödő szélfúvás várható.

A lehűlés nyomán szokatlanul hideg lesz az időszakhoz képest, állítják a meteorológusok.

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka és vasárnap csapadék – leginkább havazás – várható a hegyvidék legnagyobb részében, illetve helyenként Erdélyben, Máramarosban és Moldvában.

A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka második felében az ország legnagyobb részében havas esőre, havazásra kell számítani, a hegyvidéken és a déli országrészben jelentős hóréteg rakódik le.

A régiók többségében időszakosan megerősödik a szél, átlagosan 50-60 km/órás sebességgel fog fújni, a hegygerinceken azonban az ennél erősebb szélfúvás hóviharokat idéz elő.

Az ANM elsőfokú (sárga jelzésű) havazásra és hóviharra vonatkozó riasztást is kiadott szombaton, amely hétfőig érvényes a következő megyékben: Máramaros, Beszterce-Naszód, Suceava, Maros, Hunyad, Neamţ, Bákó, Kovászna, Brassó, Szeben, Fehér, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău és Vrancea.

Szombat estétől kezdődően havazni fog a Keleti-Kárpátokban és Moldva déli részében, a csapadék mennyisége megközelítőleg 15 l lesz négyzetméterenként. Vasárnap a havazás kiterjed a Déli-Kárpátok vidékére is, a megerősödő szél 55-70 km/órás sebességgel fog fújni, felkavarva a havat és csökkentve a látási viszonyokat.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: