Ötven háztartást öntött el a víz Gyergyószárhegyen

Két személyt is ki kellett menteni autóstól az árból

Két személyt mentettek ki kedd este autóstól az árból a Hargita megyei Gyergyószárhegyen (Lăzarea), három településen, az olvadó hó és a felhőszakadások következtében, gazdaságokat öntött el a víz.

arviz_szarhegy_2018aGyőrfi Zsolt, a szárhegyi önkéntes tűzoltók vezetője azt nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek, hogy a gépkocsi egy községi úton akadt el a vízben, vontatni kellett, hogy kimentsék a benne ülő személyekkel együtt.

Az idézett forrás szerint már ötven háztartást elöntött az ár Szárhegyen miután jelentős mennyiségű víz zúdult le a lejtőkön, és megáradt a települést átszelő patak, a helyiek homokzsákokkal próbálnak védekezni a víz ellen.

A megyei katasztrófavédelmi felügyelőség sajtószóvivője, Alina Ciobotariu szerint Gyergyóújfaluban (Suseni) 40, Kilyénfalván (Chileni) további 15 háztartást öntött el az ár, az önkéntes tűzoltók dolgoznak a lakosság megsegítésén.

A szóvivő hozzátette, a megáradt Kis-Homoród patak elöntött egy hidat a 131-es megyei úton, Homoródszentmárton (Mărtiniş) Recsenyéd (Rareş) felőli kijáratánál. A 11B jelzésű országúton, Csíkkozmás (Cozmeni) és Kézdivásárhely között – ahol az esőzések és a hóolvadás miatt nagy hozamú, hordalékos víz zúdult az útra – továbbra is akadozik a forgalom – mondta még Ciobotariu.

arviz_szarhegy_2018b

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) harmadfokú árvízkészültséget rendelt el kedd délután a Kis-Homoród és a Nagy-Homoród vízgyűjtő medencéjére. A vörös riasztás Hargita és Brassó megyét érinti, és kedd éjfélig van érvényben.

Forrás: www.agerpres.ro
Fotók: facebook.com

Kérem ossza meg ismerőseivel: