Rafila: A COVID-19-esetekkel kapcsolatos adatok módosítása lehetetlen

„Az embereknek tudniuk kell, hogy nincs itt semmi megrendezve…”

A COVID-19-esetekkel kapcsolatos adatok begyűjtésének módszere lehetetlenné teszi ezeknek az adatoknak az esetleges módosítását – nyilatkozta hétfő este a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Alexandru Rafila orvos.

A szakember ezzel azoknak a politikusoknak a nyilatkozataira reagált, akik a koronavírusos esetekkel kapcsolatos számok meghamisításával vádolták a kormányt.

“Az embereknek tudniuk kell, hogy nincs itt semmi megrendezve, nagyon veszélyes olyan forgatókönyvekkel játszani, amelyek szerint álmegbetegedéseket is lejelentenek ilyen vagy olyan érdekből” – fogalmazott Rafila. Hozzátette, mindegyik megye maga vezeti be a napi új megbetegedések számát egy erre a célra létrehozott és a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) által biztosított platformba. “Tehát nem egy központ veszi át és dolgozza fel ezeket az adatokat, hanem a megyei hatóságok vezetik be az adatbázisba” – hangsúlyozta, nyomatékosítva, hogy ez a módszer kizárja a számok esetleges módosításának lehetőségét.

Rafila kiemelte, csak a járvány elején volt az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) feladata az adatok bevezetése, később átvették ezt a megyei közegészségügyi igazgatóságok.

A mikrobiológiai társaság elnöke szerint a hatóságoknak jobban és gyakrabban el kellene magyarázniuk, miként zajlik az adatok begyűjtése, lejelentése, hogy az emberek ismerjék a pontos eljárást.

Az új koronavírusos megbetegedések számának az elmúlt napokban jegyzett növekedése kapcsán az orvos rámutatott, a tendencia aggodalomra adhat okot, és fontos, hogy ez ne tartson hosszú ideig, hogy ne nőjön jelentősen az aktív fertőzöttek száma. Az, hogy hétfőn csak 166 új megbetegedést jelentettek, nem releváns – magyarázta a szakember -, vasárnap ugyanis rendszerint kevesebb tesztet végeznek. “Ha azonban az arányokat tekintjük: mintegy 3600 tesztet végeztek, és ezek 5 százaléka pozitív lett, ami jelentős arány” – mondta.

Alexandru Rafila ugyanakkor kiemelte, pánikra továbbra sincsen ok, az embereknek azonban felelősen kell viselkedniük és be kell tartaniuk az alapvető szabályokat.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: