Románia betiltott minden beltéri rendezvényt

A vendéglátóhelyeken betiltották a helyi fogyasztást

Románia szerdától betiltott minden beltéri – kulturális, tudományos, vallási, sport és szórakoztató – rendezvényt az új típusú koronavírus-járvány miatt, a kültérieket pedig legfeljebb száz ember részvételével engedélyezik, ha a résztvevők legalább egyméteres távolságot tartanak egymástól.
A vendéglátóhelyeken betiltották a helyi fogyasztást, a tiltás azonban a házhozszállításra és drive-in típusú kiszolgálásra nem vonatkozik. Szerdától 14 napra leállították a légi közlekedést Spanyolország és Románia között, az Olaszország és Románia közötti légi közlekedés szüneteltetését pedig március 23-tól újabb 14 nappal meghosszabbítják.
Romániában szerdáig 246 embernél mutatták ki a koronavírust, 3441-en vannak intézményesített, 23 679-en pedig otthoni karanténban. Romániában eddig nem volt halálos áldozata a kórnak, 19 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak.
A járvány további rohamos terjedésére készülő román hatóságok az egészségügyi munkaerőhiány pótlása érdekében elrendelték a rezidens orvosok képzését, hogy kórházi ügyeletekbe és a mentőszolgálatokhoz osszák be őket. Önkénteseket is toboroznak a legalább negyedéves orvostanhallgatók közül.
Szerdán a legnagyobb – évi több mint ötmilliárd eurós – forgalmat lebonyolító román vállalat, a Renault-csoporthoz tartozó Dacia szakszervezeti vezetője is bejelentette, hogy a romániai autógyár 13 500 alkalmazottját csütörtöktől április 5-ig kényszerszabadságra küldik bérük 85 százalékának megfelelő segéllyel. Kedden az amerikai Ford is bejelentette, hogy – más európai gyárai mellett – romániai üzeme 6000 dolgozóját is csütörtöktől kényszerszabadságra küldi.

MTI


Betiltanak a hatóságok minden olyan kulturális, művészeti, sport- és vallási rendezvényt, amely zárt térben zajlik

A koronavírus terjedésének fékezése érdekében betiltanak Romániában minden olyan kulturális, művészeti, sport- és vallási rendezvényt, amely zárt térben zajlik – közölte kedd este Marcel Vela belügyminiszter.

Az intézkedés a játéktermekre, a gyógykezelési központokra és a szépségápolási szolgáltatásokra is érvényes.

Emellett betiltják a több mint 100 személy részvételével zajló kültéri rendezvényeket is. A százfősnél kisebb kültéri rendezvények szervezőinek kötelességük intézkedni annak érdekében, hogy a résztvevők között legyen legalább egy méter távolság – mondta a miniszter.


Vela: Felfüggesztik az étel- és italfelszolgálást és -fogyasztást az éttermekben, kávézókban, szállodákban

Felfüggesztik az étel- és italfelszolgálást és -fogyasztást az éttermekben, kávézókban, szállodákban – jelentette be kedd este Marcel Vela.

A belügyminiszter a koronavírus terjedésének fékezését célzó újabb intézkedéseket ismertetett a szaktárca székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

A minisztérium döntéshozó testületének egyik határozata értelmében felfüggesztik az étel- és italfelszolgálást és -fogyasztást az éttermekben, kávézókban, szállodákban. “A vendéglátóegységek olyan termékek forgalmazására rendezkedhetnek be, amelyek nem feltételezik a vásárlóknak a helyiségben való maradását” – fogalmazott Vela.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: