Romániába is eljutott a koronavírus

Gorj megyei az első fertőzéses eset

Kimutatták a koronavírust múlt héten Romániában járt, fertőzött olasz állampolgárral közvetlen kapcsolatba került egyik Gorj megyei személynél – erősítette meg szerdán késő este Victor Costache egészségügyi miniszter.

A tárcavezető azt mondta, a férfi állapota jó, egyelőre nincsenek tünetei.

Raed Arafat államtitkár, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője szerint a fertőzött Gorj megyei férfit a bukaresti Matei Balş Intézetbe szállították. Családtagjait – bár a tőlük vett mintából még nem mutatták ki a koronavírus jelenlétét – egyelőre házi karanténba helyezték.

A szerda késő este tartott sajtótájékoztatón Costache azt is elmondta, hogy a férfi közvetlen kapcsolatba került – együtt volt vadászni – azzal az olasz állampolgárral, aki február 18-a és 22-e között járt Romániában, és akiről utólag kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. Mind a Gorj megyei férfi, mind családtagjai esetében megismétlik a tesztet pár nap múlva, és ha utóbbiak közül bármelyiküknél pozitív lesz az eredmény, az illetőt kórházba szállítják. “Addig házi karanténban maradnak legalább 14 napig, elkülönítve, őrizni fogják őket, nem hagyhatják el a házat” – mondta.

A miniszter szerint mindennek a pozitív oldala az, hogy megtalálták az úgynevezett nulladik beteget, illetve hogy azok, akikkel ő kapcsolatba került, falun élnek, nem egy sokkal népesebb és zsúfoltabb városban.

Raed Arafat államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy egyelőre egyetlen esetet igazoltak, nincs még szó koronavírus-járványról.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: