Sajtóértekezletet tartott Klaus Iohannis államfő

Legyünk óvatosak, és szigorúan tartsuk be a szabályokat!

Ismét felszólítom az állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak, és szigorúan tartsák be a koronavírus terjedésének megelőzésére hozott szabályokat – hangoztatta keddi sajtóértekezletén Klaus Iohannis államfő.

‘Ezúton is felszólítom az állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak és szigorúan tartsanak be valamennyi érvényben lévő előírást. A hatóságok által elfogadott megelőző intézkedéseken túl vannak egyszerű dolgok, amelyeket valamennyien megtehetünk, például viseljünk maszkot minden nyilvános helyen, bent és kint egyaránt’ – mondta az államfő a Cotroceni-palotában.

Iohannis felhívta a figyelmet arra, hogy a fővárosban és néhány más megyében erőteljes a járvány közösségi terjedése, és emiatt fennáll a kockázata, hogy az intenzív terápiás ágyak foglaltságának mértéke meghaladjon egy riasztóan magas küszöbértéket.

‘De a leginkább drámai az, hogy az orvosok hatalmas erőfeszítései ellenére sok, túl sok román polgár veszíti el naponta a vírus elleni harcot. Az adatok és a száraz statisztikák mögött szenvedés és gyászoló családok vannak” – mutatott rá Iohannis.

Az államfő hangsúlyozta: ‘nem kell pánikba esnünk’, de a polgárok és a hatóságok összefogásával feltétlenül meg kell fordítani a járvány második hullámának negatív tendenciáját.

Iohannis szerint a korlátozó intézkedések időszakos jellegűek.

‘Néhány tevékenység, amelyet most feladunk, bepótolható, de az elhunytak életét nem tudjuk visszahozni. Ugyanakkor sokkal nehezebb visszanyerni azok egészségét, akik megbetegedtek COVID-19-ben”- mondta az államfő.


K. Iohannis: A tanügyi dolgozók megérdemlik, hogy támogatásban részesüljenek

A tanügyi dolgozók megérdemlik, hogy támogatásban részesüljenek – jelentette ki kedd este Klaus Iohannis államfő, hangsúlyozva, álláspontot fog kérni a kormánytól arra vonatkozóan, hogy vannak-e alapok erre a célra.

Az elnök annak kapcsán beszélt a témáról, hogy a képviselőház kedden döntő házként elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szerint a tanügyi alkalmazottak is megkapják a koronavírus-járvány miatt megítélt kockázati pótlékot.

Az államfő azt mondta, még nem látta az erről szóló törvényt, de amint hozzákerül, alaposan át fogja olvasni, ugyanakkor álláspontot kér a kormánytól is arról, hogy vannak-e alapok erre a célra, és ezt követően döntenek a továbbiakról.

Iohannis hozzátette, a tanügyi alkalmazottak “egyértelműen” megérdemelnék ezt a támogatást, a kérdés csak az, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben van-e mód ennek a kifizetésére.

A kedden elfogadott tervezet értelmében a 2020-2021-es tanév elejétől szükségállapot és veszélyhelyzet ideje alatt a közoktatásban, illetve a felsőoktatásban dolgozó tanszemélyzet havi 2000 lejes, míg a kisegítő tanszemélyzet és a nem oktatói besorolású személyzet havi 1500 lejes kockázati pótlékot kap.


K. Iohannis: A választások jelentik a demokrácia lényegét

A választások jelentik a demokrácia lényegét – hangoztatta keddi sajtóértekezletén Klaus Iohannis államfő, hangsúlyozva: a koronavírus-járvány ellenére december 6-án meg kell tartani a parlamenti választásokat, mert nem állhat le a demokratikus élet a társadalomban.

“A választások, a szabad választások képezik a demokrácia lényegét. Mivel ennek a parlamentnek a mandátuma decemberben lejár, kötelező a szabad választások megtartása annak érdekében, hogy új, teljes hatáskörrel rendelkező parlamentünk legyen, és ez december 6-án meg fog történni”- mondta az államfő a Cotroceni-palotában.

Ami a választások esetleges elhalasztást illeti, Iohannis kifejtette: több szakemberrel tárgyalt erről, de egyikük sem tudta ‘jó szívvel ajánlani’ a halasztást, mert semmi nem garantálja, hogy márciusban jobb lesz a helyzet, mint decemberben.

Az államfő meglátása szerint ‘olcsó kifogás lenne’ egyik-másik politikust megtenni bűnbaknak, mikor egész Európában a romániaihoz hasonlóan alakul a járványhelyzet, viszont azt szorgalmazza, hogy ‘határozottabb’ intézkedésekre van szükség a járvány terjedésének korlátozására.


K. Iohannis: Furcsa, hogy két kormányintézmény eltérő adatokat szolgáltatott a fertőzöttségi rátát illetően

“Furcsának” tartja Klaus Iohannis államfő, hogy a kormány alárendeltségében működő két intézmény, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) és a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) egymástól eltérő adatokat szolgáltatott a bukaresti fertőzöttségi rátát illetően.

A Cotroceni-palotában adott kedd esti nyilatkozatában Iohannis azt mondta, kérte a kormánytól, hogy “sürgősen tegyen rendet saját intézményeinél”, és tisztázza ezt a problémát is.

Arra a kérdésre, hogy meglátása szerint összefüggésbe hozható-e mindez azzal, hogy bizonyos tisztségeket kétes képzettségű, esetenként hamisított diplomával rendelkező személyek töltenek be, Iohannis úgy válaszolt, “minden bizonnyal van összefüggés”. Ugyanakkor hozzátette, ez a probléma nem új keletű, az elmúlt 30 évben, főleg a PSD-kormányok idején, gyakran előfordult, hogy olyan személyek jutottak fontos tisztségekhez, akik nem rendelkeztek megfelelő képzettséggel, politikailag viszont támogatták őket.

“Sok mindenen kell még javítani, ezt nevezik államreformnak, amelyre olyan nagyon vágyom” – fogalmazott.

Később a téma kapcsán Nelu Tătaru egészségügyi miniszter kifejtette, az új megbetegedések ezer lakosra vetített összesített számának meghatározásakor a lakosság-nyilvántartók hivatalos adatait tekintik irányadónak.

A tárcavezető konkrét példát is adott: a koronavírus-fertőzések 14 napra összesített incidenciáját úgy számítják ki, hogy összeadják az elmúlt 14 nap alatt az adott településen jegyzett új esetek számát, amelyből levonják azokat az eseteket, amelyeket ugyanebben a periódusban öreg- és gyerekotthonokban, valamint elszigetelt egészségügyi intézményekben regisztráltak, a különbséget pedig kivetítik ezer lakosra.

Raed Arafat megerősítette: az országos vészhelyzeti bizottság döntése értelmében a gócpontokat nem számítják bele a településen mért összesített incidenciába.


K. Iohannis: Az óvintézkedések és korlátozások folyamatos megkérdőjelezése bizalmatlanságot kelt

A koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések és korlátozások folyamatos megkérdőjelezése bizalmatlanságot kelt, ami káros hatással van a közegészségügyre – véli Klaus Iohannis államfő.

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az elnök hangsúlyozta, az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy az egészségügyi szabályok betartásával, illetve – indokolt esetben – szigorú intézkedések bevezetésével kontrol alatt tartható a járvány.

Az államfő beszélt arról is, hogy a hatóságok folyamatosan alkalmazkodnak a helyzethez, tanulnak a saját hibáikból. “Sokkal könnyebb most betartani az egészségügyi intézkedéseket és óvatosaknak lenni, minthogy később bánjuk, hogy nem tettünk meg minden tőlünk telhetőt szeretteink életének megmentése érdekében” – fogalmazott.

Iohannis szerint igen gyors ütemben terjed jelenleg a vírus, és nem szabad azzal ámítanunk magunkat, hogy majd magától eltűnik. “Csak úgy tudunk majd túljutni ezen a helyzeten, ha szigorúan betartjuk a szabályokat, és a körülöttünk élőket is arra biztatjuk, hogy hasonlóképpen járjanak el.” – nyomatékosította.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: