Sárga és narancssárga jelzésű viharriadó az ország 31 megyéjében

Ezekben a régiókban vihar, zápor, zivatar alakulhat ki

Légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú (sárga) és másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 31 megyéjére.

Az előrejelzés szerint vasárnap, július 5-e délelőtt 10 óráig sárga jelzésű figyelmeztetés lesz érvényben az ország északi és középső régióiban, valamint a domb- és hegyvidéken, de helyenként délen és keleten is. Az érintett megyék Szatmár, Szilágy, Bihar, Arad, Botoşani, Iaşi, Ialomiţa, Tulcea, és részben Kolozs, Hunyad, Neamţ, Suceava és Vâlcea. Ezekben a régiókban záporokra, zivatarokra, jégesőre és heves szélre kell számítani, a csapadékmennyiség elérheti a 25-30, helyenként pedig a 40-60 litert is négyzetméterenként.

Emellett szintén légköri instabilitásra vonatkozó narancssárga jelzésű riasztást adtak ki vasárnap hajnalig Erdély, Máramaros és Moldva bizonyos részeire és egyes hegyi tájegységekre. A narancssárga kód alatt lévő megyék: Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Krassó-Szörény, Szeben, Hargita, Kovászna, Brassó, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui, és részben Fehér, Kolozs, Hunyad, Neamţ, Suceava és Vâlcea.

Ezekben a régiókban vihar, zápor, zivatar alakulhat ki, a széllökések elérhetik a 70-90 kilométeres óránkénti sebességet. A lehulló eső mennyisége 35-40, helyenként 50-70 liter is lehet négyzetméterenként.

Az ANM figyelmeztet, hogy a nap folyamán aktualizálhatja előrejelzéseit.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: