Sárga jelzésű riasztást adtak ki 24 megyére

Havazás és megerősödő szél várható

Sárga jelzésű riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 24 megyére a várható havazás és megerősödő szél miatt.

Az előrejelzések szerint kedden 6 órától szerda 18 óráig Erdély déli és keleti részén, Moldva északi és központi régióiban, valamint a hegyekben havazni fog, helyenként jelentős hóréteg rakódik le. A magas hegyekben és Moldvában megerősödik a szél, 45-55 km/órás légmozásokra lehet számítani.

A figyelmezető előrejelzés a következő megyéket érinti: Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bákó, Vaslui, Kovászna, Hargita, Brassó és Szeben megye, illetve részben Fehér, Argeş, Beszterce-Naszód, Buzău, Kolozs, Krassó-Szörény, Dâmboviţa, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Maros, Prahova, Vâlcea és Vrancea megyét.

Ugyanakkor hétfő estétől szerda estig mérsékelt mennyiségű csapadékra, megerősödő szélre és jegesedésre figyelmeztető előrejelzés érvényes az ország egész területére. Előbb délnyugaton kell csapadékra számítani, majd az ország egész területén, a lehulló csapadék mennyisége eléri 15-20 litert, helyenként a 30-40 litert négyzetméterenként.

A domb- és hegyvidéki térségekben, valamint az ország központi, északi és északkeleti régióiban inkább havazás, havas eső, délen és délkeleten eső várható.

Kedd délutántól keleten, délkeleten, délnyugaton és a hegyekben 45-55 km/órás sebességgel fújhat a szél.


A keddre virradó éjszakától kezdődően országszerte csapadékosra fordul az idő, sok helyen havazás várható – tájékoztatott hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Az előrejelzések szerint a hegyvidéken havazni fog, majd az ország középső, északi és északkeleti részében is fokozatosan átvált havazásra az eső; helyenként hótakaró rakódik le.

Az ország délnyugati részében mérsékelt mennyiségű csapadékra lehet számítani, négyzetméterenként 15-20, elszigetelten 30 literre.

Erdélyben és Moldva északi és középső részében, kisebb kiterjedésű területeken jegesedés is előfordulhat.

A magas hegyvidéken havazni fog, újabb hóréteg rakódik le. A szél is megerősödik, hóviharok alakulhatnak ki.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: