Sürgősségi rendelet az oktatási intézményekben bevezethető járványvédelmi intézkedésekről

Sürgősségi rendeletet fogadott el szerda esti ülésén a kormány az oktatási intézményekben bevezethető, a koronavírus-járvány terjedésének megelőzését szolgáló intézkedésekről.

A 2011/1-es tanügyi törvényt módosító rendelet célja a tanulók, egyetemisták, valamint a tanügyben dolgozók tanuláshoz és egészséghez való jogának biztosítása – hangsúlyozza az oktatási minisztérium közleménye.

A sürgősségi rendelet többek között előírja, hogy a járványhelyzet alakulásának függvényében az iskolák vezetősége a szülői bizottsággal való egyeztetést követően javaslatot tehet az online oktatásra való áttérésre. Az iskola javaslatát előbb jóvá kell hagynia a tanfelügyelőségnek, majd a megyei vészhelyzeti bizottsághoz kerül, amely eldönti, hogy mekkora időszakra vonatkozik a rendelkezés, illetve hogy a járványhelyzet megkövetel-e további intézkedéseket is vagy sem. A megyei tanfelügyelőségeknek hetente jelentést kell tenniük az oktatási minisztériumnak a megyei vészhelyzeti bizottság által elrendelt intézkedésekről.

A fenti eljárással felfüggesztett oktatási tevékenység újraindításáról szintén a megyei vészhelyzeti bizottság hivatott dönteni, a megyei közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával.

A jogszabály azt is előírja, hogy amennyiben az iskolákban rendelkezésre álló termek nem elégségesek az illetékes hatóságok által megszabott egészségvédelmi szabályok betartásához, a megyei tanfelügyelőség a célnak megfelelő helyiségeket igényelhet a helyi önkormányzattól.

Amennyiben hatósági döntésre felfüggesztik vagy korlátozzák a tanulók fizikai jelenlétét feltételező oktatási tevékenységet, az oktatási minisztérium rendelettel módosíthatja a kerettantervbe foglalt óraszámot – szögezi le a jogszabály.

A felsőoktatási intézmények esetében az egyetem szenátusa hozza meg a döntéseket a hallgatók fizikai jelenlétét feltételező tevékenységekkel kapcsolatban, az egészségügyi és az oktatási minisztérium közös rendeletében megszabott intézkedések tiszteletben tartásával.

A szenátus határozhat úgy, hogy minden tevékenység a diákok fizikai jelenlétében zajlik, vagy csak ezek egy része, vagy egyetlen tevékenység sem.

A fenti eljárással felfüggesztett oktatási tevékenység újraindításáról szintén az egyetem szenátusa hivatott dönteni, a megyei közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával.

A sürgősségi rendelet értelmében a záróvizsgák, a magiszteri vizsgák és a doktori dolgozat védése is megtartható online.


R. Turcan: A kormány sürgősségi rendeletet fogadott el 500 ezer táblagép és egészségvédelmi anyagok elszámolására az iskolákban

A kormány sürgősségi rendeletet fogadott el 500 ezer táblagép és egészségügyi védőanyagok elszámolására az iskolákban – közölte a kabinet szerdai ülését követően Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes.

A helyi hatóságok, illetve a tanfelügyelőségek által vásárolt 500 ezer táblagép ellenértékét, mintegy 100 millió eurót, az európai alapok minisztériumán keresztül számolják el.

További 50 millió eurót költenek különböző egészségvédelmi anyagok beszerzésére. 25 millió euró értékben egészségügyi konténereket vásárolnak, amelyeket azokban a helységekben szerelnek fel, ahol nincs vezetékes víz – mondta el a miniszterelnök-helyettes.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: